A structural equation model on language achievement of efl learners: The analysis of cognitive flexibility, metacognitive skills and academic buoyancy
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin dil başarısının yapısal eşitlik modellemesi ile incelenmesi: Bilişsel esneklik, üstbiliş becerileri ve akademik engelleri yönetme becerisinin analizi
  1. Tez No: 749670
  2. Yazar: MELTEM İPEK ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MÜNİRE ERDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik engelleri yönetme becerisi, bilişsel esneklik, üstbiliş, üstbilişsel beceriler, akademik başarı, yapısal eşitlik modellemesi (YEM), yol analizi, Academic buoyancy, cognitive flexibility, metacognition, metacognitive skills, academic achievement, structural equation modelling, path analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmanın amacı İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenler arasında bilişsel esneklik ve üstbilişsel becerilerin, akademik engelleri yönetme becerisi aracılığıyla akademik başarıyı ne kadar açıkladığını modellemekti. Bu amaçla, 685 üniversite İngilizce hazırlık okulu öğrencisi araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Çalışma grubundan demografik bilgi formu, bilişsel esneklik envanteri, üstbilişsel beceriler ölçeği ve akademik engelleri yönetme becerileri ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Çalışmanın tanımlayıcı istatistikleri için IBM SPSS 24 programından yararlanılmış ve kullanılan ölçeklerin yapı geçerliliğini sağlamak için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Araştırma kapsamında öncelikle Akademik Engelleri Yönetme Becerisi Ölçeği geliştirilmiştir. Geliştirilen ölçek için açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Akademik başarı modelini test etmek için bir Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) hipotezi oluşturulmuş ve maksimum olabilirlik tahmini ile IBM AMOS 24 programında analizler yapılmıştır. Yapılan yol analizi sonucunda model içinde bazı yollar etkisiz olarak değerlendirilmiş ve bu yollar modelden çıkarılmış, ayrıca modele önerilen bir yol eklenerek model yeniden test edilmiştir. Nihai model, dil başarısındaki varyansın %73'ünü açıklamıştır. Araştırmanın bulgularına göre, bilişsel esnekliğin üstbilişsel beceriler üzerinde orta düzeyde olumlu doğrudan etkisi vardır. Üstbilişsel becerilerin akademik engelleri yönetme becerisi üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkisi ve dil başarısı üzerinde olumlu ve dolaylı bir etkisi vardır. Bilişsel esnekliğin akademik başarı ve akademik engelleri yönetme becerisi üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Ayrıca çalışmada üstbiliş becerilerinin akademik başarı üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. YEM analizi, nihai modelin veri seti için kabul edilebilir bir uyuma sahip olduğunu göstermiştir. Model uyum indekslerine göre, modelin kabul edilebilir ve mükemmel uyum indekslerinde olduğu gözlenmiştir (X2/sd = 5.41, RMSEA = .08, SRMR= .03, GFI =.97, NFI = .97, CFI = .98, TLI= .96, IFI=.98). Araştırma bulguları tartışılmış ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study was an attempt to test a hypothesized language academic achievement model, investigating the relationship between cognitive flexibility, metacognitive skills, and academic buoyancy among Turkish EFL (English as a Foreign Language) learners. Specifically, the study examined to what extent cognitive flexibility, metacognitive skills, and academic buoyancy predict language achievement of EFL learners. To this end, a study group of 685 EFL learners was asked to complete the demographic information form, cognitive flexibility inventory, metacognitive skills scale and academic buoyancy scale. IBM SPSS 24 was used for tabulating the data and running descriptive statistics, and confirmatory factor analysis (CFA) was conducted to assure the construct validity of the questionnaires used. Within the scope of the research, the Academic Buoyancy Scale (ABS) was developed. Exploratory and confirmatory factor analyses were performed for the ABS. To check the CFA of the cognitive flexibility inventory and metacognitive skills scale, partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) was performed in conjunction with the SmartPLS tool. The hypothesized path model was tested through the IBM AMOS 24 program with maximum likelihood estimation. The results of the path analysis indicated some insignificant paths, and thus these paths were eliminated from the proposed model and a suggested path was added to the model. The final model accounted for 73% of the variance in language achievement. The analysis indicated that the final model had an acceptable fit to the data set. When model fit indices are explored, the model has accepted and perfect fit indices (X 2 / sd = 5.41, RMSEA =.08, SRMR =.03, GFI =.97, NFI =.97, CFI =.98, TLI =.96). The findings of the study revealed that cognitive flexibility has a medium positive direct effect on metacognitive skills; metacognitive skills have a positive, direct, and significant impact on academic buoyancy; and a significant, positive indirect effect on language achievement. Based on the results, there is no direct effect of cognitive flexibility on academic buoyancy and academic achievement of EFL learners. Moreover, metacognitive skills did not impact academic achievement directly. The study concludes with a discussion of its potential contributions to the scholars, instructors and practitioners in the field and an explanation of its implications.