Seçim meydanlarında müzik
Music in election campaigns
- Tez No: 555484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUR VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Müzik, Siyasal Bilimler, Public Relations, Music, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçim Müzikleri, Siyasal İkna ve Müzik, AK Parti Seçim Müzikleri, Election Music, Political Persuasion and Music, AK Party Election Musics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırmada seçim propagandalarında müziğin yerinin ve öneminin ne olduğu, geçmişten günümüze Türk ve dünya siyasetinden örnekler verilerek incelenmiş, propaganda müziklerinin hedef kitleye ulaşmada izledikleri yol AK Parti üzerinden örneklendirilmiştir. Araştırmanın içerisinde siyaset, siyasal ikna, propaganda, müziğin toplumsal yeri ve toplumu yönlendirmedeki etkisi, müziğin insan üzerindeki etkileri gibi konularda tartışmalar yapılmıştır. Araştırma evreni Cumhuriyet dönemi Türkiye siyaseti seçim müzikleri, örneklem ise AK Parti seçim müzikleridir. Araştırma için veri toplanırken literatür taraması yönteminin yanı sıra, AK Parti seçim müziklerinin müzikal analizi ve sözlerinin içerik analizi yapılmıştır. Aynı zamanda AK Parti seçim müziklerinden video klibi çekilen üç şarkının video görselleri fotoğraflanarak, söz ve müzik içeriği ile olan birlikteliği de araştırmaya veri oluşturmuştur. Araştırmanın bulgular bölümünde, AK Parti'nin 2002-2015 yılları arası kullandığı seçim müziklerde kullanılan çalgılar, vokal türleri, müzikal formlar, kullanılan ses aralıkları, makamsal tercihler, sözlerin içerik analizleri, video görsellerinin fotoğrafları incelenmiştir. Hazırlanan seçim müziklerinin Türk insanının müzik kulağına yakın ezgi, müzik altyapısı ve söz içerikleri ile hazırlandığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda AK Parti'nin her bölge için bestelenmiş birbirinden farklı seçim müzikleri olduğu ve bu seçim müziklerinin yöre insanının kültürel ve müzikal özellikleri dikkate alınarak hazırlandığı görülmüştür. Seçim müzikleri demokrasi tarihimizin önemli bir bölümünde kendine yer bulmuş, seçim meydanlarında seçmenin kalbini kazanmak için kullanılmıştır. Yakın tarihimize bakıldığında; hemen her partinin propaganda süreçlerinde seçim müziklerini kullanmış olduğu görülmektedir. Çok sık seçim dönemleri geçiren bir ülke olan Türkiye'de, propaganda malzemesi olarak müziğin kullanımının, siyasi partiler tarafından çok ciddiye alındığı ve bu konunun profesyonel bir alan olduğunun farkına varıldığı söylenebilir. Günümüzde siyasi partilerin meydanlarda kullandıkları müziklerin, döneme ait gündem dikkate alınarak, tematik bir şekilde bestelendiği görülmektedir. Bestelenen müziklerde kullanılan çalgılara, makamsal tercihlere, ritim altyapılarına, sözlerin kullanım yoğunluğuna dair istatistiksel verilere bakıldığında, tüm müzikal öğelerde bilinçli tercihler yapıldığı görülmektedir. Ortaya çıkan veriler ışığında seçim müziği besteciliğinin, profesyonel ve disiplinler arası bir iş olduğu söylenebilir. Bu konuda çalışan insanların hem bir sosyolog, hem siyasetçi hem de müzisyen olması gerektiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the place and importance of music in election propaganda has been examined by giving examples from Turkish and world politics from past to present, and the way of the music of propaganda music to reach the target group is exemplified by AK Party. Within the scope of our research, discussions were made on issues such as politics, political persuasion, propaganda, the social place of music and its impact on the society, and the effects of music on human beings. The population is Republican era music selection of Turkish policy, the sample is AK Party election music. While collecting data for our research, in addition to the literature review method, the musical analysis and words of AK Party selection music were analyzed descriptively. At the same time, the video clips of three songs that were shot from AK Party selection music were photographed and the synergy between the lyrics and music content created the data for our research. In the results section of our research, AK Party 's used between 2002-2015 instruments used in music, vocal types, musical forms, used audio ranges, musical preferences, descriptive features of words, photos of video images were examined. It is determined that the prepared music is prepared with the melody, music background and lyrics which are close for Turkish people's musical ear. At the same time, it is seen that AK Party has different selection music composed for each region and this selection music is prepared considering the cultural and musical characteristics of the local people. Election music has found its place in a significant part of our history of democracy and has been used to win the hearts of voters in the election squares. When we look at our recent history, we see that almost every party has used the selection music in the propaganda process. In Turkey, a country which is undergoing election period too often, we can say that the usage of music as a propaganda tool is taken very seriously by political parties and it is realized that this issue is a professional field. Nowadays, we see that the music used by the political parties in squares is composed in a thematic way by considering the agenda of the period. When we look at the statistical data about the instruments used in the composites, musical preferences, the rhythm infrastructures and the intensity of usage of the words, it is seen that conscious choices are made in all musical elements. In the light of the emerging data, we can say that election music composition is a professional and interdisciplinary job. It is seen that the people working on this subject should be a sociologist, politician and musician.