Türkiye'ye Pomak göçleri
Migration of Pomaks to Turkey
  1. Tez No: 555579
  2. Yazar: EMEL DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ÖZGÜR BAKLACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Pomaklar, Balkanlar, Pomak göçleri, göç, Pomaks, Balkans, migration of Pomaks, migration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı tarihsel akış içerisinde, Türkiye'ye yerleşen Pomakların göç süreçlerine ışık tutmak olmuştur. Bu amaçla temelde üç kısımda incelenen bu konunun ilk bölümünde Pomaklar adı verilen bu topluluk hakkında Türk tarih yazımı ve diğer ulusların tarih yazımı değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ile başlayan Pomak göçleri, daha sonraki dönemde Balkan Savaşları ile devam eden göçlere kadar ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise Türkiye Cumhuriyeti'ne doğru gerçekleşen Pomak göçleri, Lozan Anlaşması sonrası mübadele ile gerçekleşen göçlerden, 1950'li yıllardaki göçlere kadar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to shed light on the migration process of the Pomaks who settled in Turkey. For this purpose, the thesis is constructed in three main chapters. In the first chapter, Turkish histography, and the histography of other nations about Pomaks will be evaluated. In the second chapter of the thesis, the migration process of the Pomaks, which started following the 1877-1878 Ottoman-Russian War and continuing on with the Balkan Wars, will be assessed. In the third and final chapter, the migration of the Pomaks, which happened with the population exchange via the Lausanne Treaty and their later migrations during the 1950s towards The Republic of Turkey will be analyzed.