Batı Trakya Türkleri'nin ' yasak bölge 'deki bir yerleşim birimi Pomaklar'la meskun Şahin nahiyesinin sosyo-kültürel yapısı
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 16933
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. CİHAT ÖZÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1991
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ii ÖZET Türkler' in, Trakya'da yüzyıllarca önce yerleştikleri ve burada yasadıkları bilinmektedir. Trakya'nın bir kısmını teşkil eden ve Meriç ile Mesta-Karasu nehirleri arasında yeralan Batı Trakya, Lozan Antlaşması'yla (24 Temmuz 1923) Yunanistan'a bırakıldı. Antlaşma ile Yunanistan, İstanbul' da yasayan hristiyan- ortodoks Rumlar' a karşılık olarak, Batı Trakya ve burada yasayan 129.120 nüfuslu (toplam nüfusun % 67' si) müslüman Türk üzerinde de egemenlik hakkına sahip oldu. Türk ve Rum azınlıkların hakları ve statüleri aynı antlaşmayla garanti altına alındı. Batı Trakya, Yunanistan' ın üç iline sahiptir : Doğu dan batıya doğru İskeçe (Ksanthi), Gümülcine (Komotini) ve Dedeağaç yada Meriç (Evros). Batı Trakya, 8.578 kilo metrekarelik yüzölçümüyle ülke topraklarının % 6.5 'ini teşkil eder. Batı Trakya' nın 1923 yılındaki toplam nüfusu 191.699 idi, bugün ise 360.000 civarındadır. Bölgede, yaklaşık 120.000 yada 130.000 kişi ( % 33 veya 36 ) Türk kökenlidir. Türk azınlığın nüfus artış oranı % 2.8' dir. Eğer, Türk azınlıktan göçler olmasaydı (bunların çoğu Türkiye'ye yönelmiştir), nüfusu bugün 500.000' in üzerinde olurdu. Türk azınlığın bir kısmını teşkil eden Pomaklar,“ Askeri Kuşak”olarak adlandırılan yasak bölgede yaşarlar. 1950' den sonra başlayan bu uygulamayla hakları çiğnendi ve ayrıca, nüfus hareketleri kısıtlandı.iii Yunanlılar, Pomatlar'ın Yunan olduklarını, çünki bu insanların atalarının da Yunanlılar olduğunu iddia ediyorlar. Bunun yanısıra Bulgarlar, Pomaklar' ın Bulgar olduklarında, çünkü birinci olarak Bulgarca'ya benzer bir dil konuştuklarında ısrar ediyorlar. Ancak, Türkler ve Pomaklar kendilerini, birbirlerinin parçaları olarak biliyor ve hissediyorlar. Tarih, ile Pomaklar' ın fizikî ve sosyal yapıları, onların atalarının, yüzyıllarca önce Balkanlar' da yerleşmiş ve yaşamış olan Peçenek ve Kuman Türkleri oldu- ğunu kesin bir biçimde ortaya koyuyor. Yunanlıların, Pomak Türkleri' nin milli kimliklerini tahrip etme çabaları, Bulgarlar'ın 13. yüzyıldaki ve Batı Trakya'da 1913-1919 ve 1941-1945 işgal dönemlerin deki asimilasyon ve kıyım çabaları gibi, sonuç vermeyecektir. Pomaklar hakkında, Yunanlıların iddiaları ve Bulgarların ısrarları gülünçtür. İddialarına ve ısrarlarına gerçekte, kendilerinin bile inanmadıklarını açıkça söyleyebiliriz. Osmanlı döneminde, önemli askerî ve sosyal roller üstlenmiş olan Pomak Türkleri, sadece Türk isimleri kullanırlar, İslâm dinine inanırlar ve kendilerini Türk olarak bilirler ve hissederler. Geçen yüzyıllarda olduğu gibi Türk olarak doğarlar, yaşarlar, ölürler ve kendi kültürlerine dayanırlar. Bunlar, onların en temel haklarıdır.
Özet (Çeviri)
XV SUMMARY It is a known that Turks have settled and lived in Thrace, hundreds of years ago. Western Thrace which form a part of the Thrace and bordered with Meriç and Mesta-Karasu rivers, was left to Greece“by the Treaty of Lausanne (24'th July 1923). By the Treaty Greece achieved right to include Western Thrace, 129.120 moslem Turks (which constitute 67 per cent of the total population) living there, under its reign in return to christian-ortodox Greeks living in Istanbul. The rights and status of the Turkish and Greek minorities guaranteed by the same treaty. Western Thrace has three provinces (prefectures) of Greece; Namely İskeçe (Ksanthi), Gümülcine (Komotini) and Dedeağaç or Meriç (Evros) lined in the east to west direction. Western Thrace covers 6.5 percent of Greece's total area with its 8.578 square kilometers of land. The population of Western Thrace was 191.699 in 1923 and today it is around 360.000. Around 120.000 to 130.000 of those living in this region are of Turkish origin. The birth rate among the Turkish minority is 2.8 percent. If of the Turkish minority had not been emigrated (most of them migrated to Turkey) its population would now be higher than 500 ”000. Pomaks who form a part of Turkish minority live in the forbidden area called the ''Military Zone". The rights of them are violated and their mobility isV. restracted with such implementations which started after the 1950. Greeks çlaime that Pomaks are Greeks, because their ancestors were Greeks. Bulgarians however, insist that Pomaks are Bulgarians, because they speak a language similar to Bulgarian. But, both Turks and Pomaks know and feeling themselves as parts of each other. History and physical and social structure of Pomaks certainly show that the ancestors of Pomaks were Pecheneck and Kuman Turks who have settled and lived in the Balkans for hundreds of years. The Greek efforts to destroy the ethnic identity of Pomak Turks will be unsuccesiful just like the assimilation efforts deployed by the Bulgarians in the 13' th century and in the invention periods between the years 1913-1919 and 1941-1945 of Western Thrace. Both the Greek claims and the insistance of the Bul- garians about the Pomaks are ridiculous. We can clearly mention that, in fact they also do not believe their claims and insists. The Pomak Turks who played an important military and social role during the Ottoman period, use only Turkish names, believe in İslam, know and feel themselves as Turks. They born, live and die as Turks like in the past centures and depend on their culture. These are their basic rights.
Benzer Tezler
- Batı Anadolu'nun Ege Denizi (Adalar denizi )'ne uzantısı olan ada, adacık ve kayalıklar
Islands, islets and rocky places of Western Anatolia in the Aegean sea (Islands sea)
YAŞAR ERTÜRK
- Yunanistan'da Albaylar Cuntası döneminde Batı Trakya Türkleri (1967-1974)
Western Thrace Turks in the period of Colonels Junta in Greece (1967-1974)
SEVİL İMANCI
- Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının siyasal alana katılımı (1985-2021)
Political participation of the Western Thrace Muslim Turkish minority (1985-2021)
FATICH SAR CHASAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Uluslararası İlişkilerAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMAİL ŞAHİN
- Batı Trakya Türkleri'nin günümüzdeki eğitim ve öğretim sorunları
Başlık çevirisi yok
GÜNGÖR ŞAHİN
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Eğitim ve ÖğretimTrakya ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. UMUR TUNCER
- Avrupa Konseyi, Agit ve Ab'de azınlık hakları ve Batı Trakya sorunu
Minority rights in the Council of Europe, the Osce and the Eu and The Western Thrace problem
YASEMİN GÖRÜM
Doktora
Türkçe
2006
Uluslararası İlişkilerİstanbul ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF.DR. FARUK SÖNMEZOĞLU