Farklı hekimler tarafından yapılan tam seramik kron preparasyonlarının dijital model üzerinde retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of full ceramic crown preparations by different dentists on digital model
- Tez No: 555580
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN HAKAN TUNA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tam seramik, dijital, TOC, abutment uzunluğu, marjin tasarımı, Full ceramic, digital, TOC, abutment height, margin design
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Farklı Hekimler Tarafından Yapılan Tam Seramik Kron Preparasyonlarının Dijital Model Üzerinde Retrospektif Değerlendirilmesi Bu çalışmada, bir diş laboratuvarından elde edilen farklı hekimler tarafından tam seramik restorasyon üretimi için yapılan diş preparasyonlarının dijital verilerinin incelenmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 64 farklı diş hekimine (30 prastisyen, 34 protez uzmanı) ait 444 adet dijital daylı modelin; total oklüzal yaklaşım (TOC) açısı, abutment uzunluğu, marjinal bitim şeklinin basamaklı (shoulder ya da chamfer) olup olmadığı; eğer daylı modelde basamak bulunuyorsa basamak genişliği ve prepare edilen dişin anatomik formunun korunup korunmadığı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, tüm hekimlere ait ortalama TOC değeri 22.83°, abutment uzunluğu 6.85 mm, marjinal bölgede shoulder veya chamfer basamaklı bir bitim şekli oluşturma oranı % 26.4, anatomik formu koruma oranı % 70.5 olarak bulundu. Protez uzmanı diş hekimleri ile pratisyen diş hekimleri arasındaki ortalama TOC değeri farkı istatistiksel olarak önemli bulunmamaktadır. Protez uzmanı diş hekimleri ile pratisyen diş hekimleri arasındaki abutment uzunluğu farkı istatistiksel olarak önemli bulunmamaktadır. Protez uzmanı diş hekimleri (% 31.7) ile pratisyen diş hekimlerinin (% 21.8) basamak oluşturma oranları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmaktadır. Protez uzmanı diş hekimleri (% 77.1) ile pratisyen diş hekimlerinin (% 64.9) anatomik formu koruma oranları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmaktadır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, hekimlerin preparasyon kurallarına yeterince dikkat etmedikleri görülmektedir. Bu yüzden hekimlerin preparasyon yaparken daha özenli olmaları gerektiğini düşünmekteyiz. Temel kitapların diş preparasyon parametreleri için önerdiği değerler ve çalışmamızla uyumluluk gösteren diğer klinik ve laboratuvar çalışmaları değerleri arasında farklılık bulunmaktadır. Bu yüzden önerilen bu değerlerin gözden geçirilmesi ve klinik olarak daha ulaşılabilir, gerçekçi rehberlere güncellenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation Of Full Ceramic Crown Preparations By Different Dentists On Digital Model The aim of this study was to investigate, measure and evaluate the digital data of dental preparations which were taken from a dental laboratory for the production of full ceramic restoration made by different clinicians. In our study, 444 digital die models belonged to 64 different dentists (30 general dentists, 34 prosthodontists) evaluated. Total occlusal convergence (TOC) angle, abutment height, whether the configuration of marginal finish line was prepared as shoulder or chamfer, the width of marginal finish line and whether the anatomical form of prepared teeth was preserved or not were examined. When the obtained results were evaluated; the mean TOC value was 22.83 °, the abutment height was 6.85 mm, preparation ratio of marginal finish line as shoulder or chamfer configuration was 26.4 % and preservation ratio of the anatomical form was 70.5 % for clinicians. In terms of TOC value and abutment height, the difference between the prosthodontists and general dentists were not statistically significant. Regarding the preparation ratio of marginal finish line as shoulder or chamfer configuration between the prosthodontists ( 31.7 %) and general dentists (21.8 %) difference was found statistically significant. Regarding the preservation ratio of the anatomical form between the prosthodontists (77.1 %) and general dentists (64.9) difference was found statistically significant. According to the results of this study, it was observed that clinicians did not pay enough attention to the rules of preparation. Therefore, we think that clinicians should be more attentive while doing the tooth preparation. There are differences between the values suggested by the basic books for tooth preparation parameters and the values of other clinical and laboratory studies similar to our study. Therefore, we suggest that these proposed values should be revised and updated to more accesible and realistic guidelines.