İsmail Bilgin'in Büyük Türk Bilginleri dizisinin çocuk edebiyatının temel ilkeleri açısından incelenmesi
The analysis of İsmail Bilgin's Great Turkish Scholars series in terms of the basic principles of children's literature
  1. Tez No: 555602
  2. Yazar: ENİSE OLUKCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Bilgin, çocuk, çocuk edebiyatı, çocuk edebiyatının temel ilkeleri, İsmail Bilgin, child, children literature, basic principles of children literatüre
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmada İsmail Bilgin'in Büyük Türk Bilginleri serisinde yer alan 10 çocuk kitabı, çocuk edebiyatının temel ilkeleri açısından incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya konu olan kitaplar belge inceleme (doküman inceleme) yöntemine göre çözümlenmiştir. Seride yer alan kitapların dış yapı ve iç yapı özellikleri ayrı ayrı ele alınmıştır. Kitaplar dış yapı özelliklerinden, tasarım ve resim özellikleri, iç yapı özelliklerinden; konu-kurgu, izlek–tema, iletiler, kahramanlar, dil ve anlatım ile çocuk kitaplarında uyulması gereken temel eğitim ilkeleri açısından incelenmiştir. Çözümlemeler çerçevesinde İsmail Bilgin'in Büyük Türk Bilginleri serisinde yer alan çocuk kitapları, çocuk edebiyatının temel ilkelerine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, İsmail Bilgin's 10 childrenbooks that is situated in Greated Türkish Scholars series are studied in terms of basic principles of children literature. The research is studied with qualitative research method which is on of the document review methods.The research books have been analyzed accoding to the method of document review. İnternal and external structure properties of books in the series are discussed one by one. The books are analyzed in terms of properties of the external structure; subject-fiction, themes-topic, messages, heroes, language and expression and basic principles of children's books. Within the framework of analyzes, İsmail Bilgin's children books in the series of Great Türkish Scholars are evaluated according to basic principles of children literature.