Quadriceps ve hamstring kuvvetinin denge performansı üzerindeki etkisi
The effect of quadriceps and hamstring strength on balance performance
- Tez No: 555614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge, hamstring-quadriceps oranı, izokinetik, kuvvet, Balance, hamstring-qusdriceps ratio, isokinetic, strength
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada quadriceps ve hamstring kas kuvvetlerinin ve kuvvet oranlarının denge performansındaki etkisini incelemek ve alt ekstremite kuvvetinin denge performansındaki etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmaya düzenli olarak spor yapan ve amatör düzeyde spor geçmişleri olan, 21,60 ± 2,11 yaş ortalamasında 10 erkek gönüllü katılmıştır. Çalışma bulgularında sol bacak 60o/s izokinetik dinamometre ölçümleri ile göz açık denge skorları korelasyonunda H/Q ratio/overall stability verilerinde anlamlılık ve göz kapalı denge skorlarında peak work extension/overall stability, peak work extension/anterior-posterior stability korelasyonlerında ve H/Q ratio/medial-lateral stability korelasyonunda anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Sağ bacak 60o/s izokinetik dinamometre ölçümleri ile göz açık denge skorlarında istatistiksel olarak anlamlı tek değer peak torque flexion/antrerior-posterior stability korelasyonunda bulunurken; Göz kapalı denge skorlarında istatistiksel olarak anlamlı değerler peak torque extension/overall stability ve anterior-posterior stability korelasyonlarında ve body weight/% extension/overall stability korelasyonunda bulunmuştur. Sol bacak 240o/s izokinetik dinamometre ölçümleri ile göz açık denge ve göz kapalı denge skorları korelasyonlarında istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir değer tespit edilemezken; Sağ bacak 240o/s izokinetik dinamometre ölçümleri ile göz açık denge skorlarında istatistiksel olarak anlamlı değer peak torque extension/overall stability korelasyonunda bulunmuş ve göz kapalı denge skorlarında ise peak torque extension/medial-lateral stability korelasyonunda ve peak work extension/anterior-posterior stability korelasyonunda bulunmuştur. Dengenin görsel, vestibüler ve proprioseptif sistemleri içeren komplike bir özellik olduğu göz ardı edilmeden, çalışmamızın sonucunda kas kuvvetinin denge performansı üzerinde önemli bir etken olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of quadriceps and hamstring muscle strengths and force ratios on balance performance and to determine the effect of lower extremity strength on balance performance. The study included 10 male volunteers with an average of 21,60 ± 2,11 years, who regularly exercise and have amateur sports backgrounds. In the study findings, significant results were obtained in the H/Q ratio / overall stability index of the left leg 60o/s isokinetic dynamometer measurements and eyes-opened balance scores; peak work extension / overall stability, peak work extension / anterior-posterior stability and H/Q ratio / medial-lateral stability correlation in eyes-closed balance scores. Statistically significant values were found in the correlation between the right leg 60o/s isokinetic dynamometer measurements and the eyes-opened balance scores with peak torque flexion / anterior-posterior stability, while the statistically significant values were found in peak torque extension/overall stability and anterior-posterior stability correlation and body weight/% extension/overall stability correlation. When the left leg 240o/s isokinetic dynamometer measurements cannot be found any statistically significant value in eyes-opened balance scores and eyes-closed balance scores, the right leg 240o/s isokinetic dynamometer measurements were found to be statistically significant value peak torque extension/overall stability correlation in eyes-opened balance scores and peak torque extension/medial-lateral stability correlation and peak work extension/anterior-posterior stability correlations in eyes-closed balance scores. It can be said that muscle strength is an important factor in balance performance without neglecting the fact that balance is a complex feature including visual, vestibular and proprioceptive systems.