Türk ve yabancı uyruklu ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite ve fiziksel uygunluk düzeylerinin belirlenmesi
Determination of physical activity and physical fitness levels of Turkish and foreign national secondary school students
- Tez No: 555703
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, fiziksel uygunluk, etnik gurup, ortaokul öğrencileri, Physical activity, physical fitness, ethnic group, secondary school students. Number of
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırmanın amacı Türk ve yabancı uyruklu ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite ve fiziksel uygunluk düzeylerinin belirlenmesidir. Bu temel amaç ile birlikte araştırmada Türk ve yabancı uyruklu ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite ve fiziksel uygunluk düzeyleri karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Genel tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini Türk ve yabancı uyruklu toplam 398 ortaokul öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak; kişisel bilgiler formu, uluslararası fiziksel aktivite anketi ve fiziksel uygunluk testleri kullanılmıştır. Verilerinin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra araştırmada ikili karşılaştırmalarda t-testi, çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi (Anova) kullanılmıştır. Varyansın kaynağını belirlemek amacıyla Tukey testinden yararlanılmıştır. Araştırmada Türk ve yabancı uyruklu ortaokul öğrencilerinin orta şiddette fiziksel aktiviteye katıldıkları görülmüştür. Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerine ilişkin yapılan karşılaştırmada ise anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin cinsiyet değişkeni açısından fiziksel aktivite düzeylerine ilişkin yapılan karşılaştırmada anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca öğrenim görülen sınıf ve aile gelir durumu Türk öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinde anlamlı bir farklılığa yol açarken yabancı uyruklu öğrencilerde anlamlı bir farklılığa neden olmamıştır. Okul başarı değişkeni açısından ise her iki gurupta da anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Araştırmada ayrıca; Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin fiziksel uygunluk parametreleri belirlenmiştir. Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin fiziksel uygunluk parametrelerine ilişkin yapılan karşılaştırmalarda; şınav, sağ el esneklik, sol el esneklik, durarak uzun atlama ve sol el pençe kuvveti değerlerinde anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin fiziksel uygunluk parametreleri cinsiyet değişkeni açısından karşılaştırılmış ve Türk öğrencilerde; mekik, şınav, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, sağ el pençe kuvveti ve sol el pençe kuvveti parametrelerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Yabancı uyruklu öğrencilerde ise cinsiyet değişkeni açısındann; mekik, şınav, durarak uzun atlama, disk dokunma, dikey sıçrama, boy ve sağ el pençe kuvveti parametrelerinde anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıf değişkeni açısından fiziksel uygunluk parametrelerine ilişkin yapılan karşılaştırmalarda; Türk öğrencilerin; mekik, şınav, sağ el esneklik, sol el esneklik, durarak uzun atlama, disk dokunma, dikey sıçrama, boy, kilo, sağ el pençe kuvveti ve sol el pençe kuvveti testlerinden elde ettikleri değerlerde anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Yabancı uyruklu öğrencilerin ise; şınav, sağ el esneklik, sol el esneklik, durarak uzun atlama, disk dokunma, dikey sıçrama, boy, kilo, sağ el pençe kuvveti ve sol el pençe kuvveti testlerinden elde ettikleri değerlerde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bilim Kodu: 130108
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine physical activity and physical fitness levels of Turkish and foreign national secondary school students. With this basic purpose; in this study, physical activity and physical fitness levels of Turkish and foreign national secondary school students were examined comparatively. The study caarired out by general secreening model and sample of the study consisted of 398 Turkish and foreign national secondary school students. As a data collection tool; personal information form, international physical activity questionnaire and physical fitness tests were used. In the analysis of the data it was used besided the descriptive statistics, t-test was used for pairwise comparisons, and one-way analysis of variance (Anova) was used for multiple comparisons. Tukey test was used to determine the source of variance. In the study, it was observed that Turkish and foreign national secondary school students participated in moderate level physical activity. No significant difference was found in comparison of physical activity levels of Turkish and foreign students. Significant differences were found in the comparison of physical activity levels of Turkish and foreign students with respect to gender variable. In the study, the class level and family income status of the students showed a significant difference in the physical activity levels of Turkish students however it did not showed a significant difference in the foreign national students. No significant difference was found between the two groups in terms of school achievement variable. In addition, physical fitness parameters of Turkish and foreign students were determined in the study. In the comparison of physical fitness parameters of Turkish and foreign students; significant differences were found in push-ups, right-hand flexibility, left-hand flexibility, long jump and left-hand claw strength values. The physical fitness parameters of Turkish and foreign students were compared in terms of gender variable and significant differences were found in Turkish students' shuttle, push-up, standing long jump, vertical jump, right hand claw force and left-hand claw force parameters. A significant difference was found in the shuttle, push-up, long jump, disk touch, vertical jump, height and right hand claw force parameters of foreign students in terms of gender. In the comparison of physical fitness parameters according to the class level variable significant differences were found in the Turkish students physical fitnes parameters; shuttle, push-ups, right-hand flexibility, left-hand flexibility, standing long jump, disk touch, vertical jump, height, weight, right hand paw force and left hand claw force tests. Significant differences were found in the physical fitness paramters of foreign students with push-ups, right-hand flexibility, left-hand flexibility, standing long jump, disk touch, vertical jump, height, weight, right hand paw force and left hand claw strength tests. Science Code: 130108