Kentsel bir bölgede yaşayan kadınların serviks kanseri erken tanı tutumları ve jinekolojik muayene algıları
Early diagnosis attitudes and gynecological examination perceptions of women living in A urban region
  1. Tez No: 555719
  2. Yazar: HÜLYA GÜRLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVAL CAMBAZ ULAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Public Health, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Jinekolojik muayene, servikal kanser, servikal kanser tutumu, Gynecological examination, cervical cancer, cervical cancer attitudes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı kentsel bir bölgede yaşayan kadınların serviks kanseri erken tanı tutumları ve jinekolojik muayene algılarını belirlemektir. Yöntem: Araştırma kesitsel tiptedir. Araştırma Manisa'da bir Aile Sağlığı Merkezinde 30-65 yaş arası, geçmişte ve/veya halen cinsel yönden aktif olan kadınlarda yürütülmüştür (N:2873). Araştırmanın örneklemi Openepi program kullanılarak %95 güven aralığı, %50 bilinmeyen prevalans, %5 yanılma payı ile:339 kadın olarak belirlenmiştir. Araştırmacı tarafından ilgili literatür doğrultusunda hazırlanan veri toplama formu ile kadınların sosyodemografık, obstetrik özellikleri ile jinekolojik muayene algıları değerlendirilmiştir. Ayrıca Servikal Kanser Erken Tanı Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde SPSS 15.00 paket programıyla sayı, yüzde dağılımı, kikare testi, bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Bulgular:Araştırma grubunu oluşturan kadınların yaş ortalaması 38,7±6,52'dir. Araştırma grubunu oluşturan kadınların sadece %16.8'inin düzenli jinekolojik muayene yaptırdığı belirlenmiştir. Kadınların servikal kanser erken tanı tutumları ölçeği alt alanları puan ortalamaları duyarlılık algısı 27,88 ± 3,71, ciddiyet algısı 27,86 ± 3,38, engel algısı 21,00 ± 2.46, yarar algısı 22,66 ± 2,66 olarak saptanmıştır. Ölçek toplam puan ortalaması ise; 99,38±7,11 olarak belirlenmiştir. Sonuç:Bu araştırmada kadınların sadece beşte birinin düzenli jinekolojik muayene yaptırdığı belirlenmiştir. Kadınların serviks kanseri erken tanısına ilişkin tutumlarının orta düzeyde olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The object of this research is to determine the attitudes towards early diagnosis of cervix cancer and perceptions of gynecological examination of women living in urban area. Method: This is a cross- sectional research. This study was conducted in a Family Health Center in Manisa with women in ages 30-65, who are / were sexually active (N:2873). Sampling of the study is found as 339 women with 95% confidence interval, 50% unknown prevalence, 5% error margin by using Openepi program. Socio-demographic and obstetric features, and perception for gynecological examination were evaluated with data collection form. Also early diagnosis of cervix cancer attitude scale was made filled. Number, percentage distribution, chi-square test and t test were used with SPSS 15.00 package program for evaluating of data of the research. Findings: Average age of the women who consist the study group is 38,7±6,52. It is determined that only 16,8 % of those women have regular gynecological examination. Attitudes of women for early diagnosis for cervix cancer scale sub-fields average scores were detected as 27,88 ± 3,71 for perception of sensitivity, 27,86 ± 3,38 for perception of seriousness, 21,00 ± ,.46 for barrier perception, 22,66 ± 2,66 for benefit perception. The average of total score of the scale is calculated as 99,38 ± 7,11. Conclusion: It can be said that the attitudes of women for early diagnosis of cervical cancer are at a moderate level.