Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi ziyaretçilerinin taşıma kapasitesi ve memnuniyet algılarının değerlendirilmesi
Evaluation of the carrying capacity and satisfaction perceptions of the visitors of the Yılmaz Büyükerşen Wax Sculptures Museum
- Tez No: 555749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT TOKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Turizm, Museology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, turistik yoğunlaşma, taşıma kapasitesi, ziyaretçi memnuniyeti, Tourism, tourist concentration, carrying capacity, visitor satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ziyaret edilen yerlerin taşıma kapasitesi ile ilgili sorunlar, turizm literatüründe son yıllarda giderek önem kazanmaktadır. Bu araştırmada, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi ziyaretçilerinin taşıma kapasitesi algılarını ve memnuniyetlerini değerlendirmek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma, Haziran-Kasım 2018 tarihleri arasında müze ziyaretini tamamlayan 728 yerli ziyaretçi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde, aritmetik ortalama, faktör analizi, korelasyon analizi, t- testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmada, ziyaretçilerin müzeyi gezerken kalabalıktan rahatsızlık hissetmedikleri, müzeye beklemeden giriş yaptıkları ve ziyaretçi trafiğinin iyi işlediği bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, ziyaretçilerin taşıma kapasitesi algılarının olumlu olduğu ve memnuniyetlerinin yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmada, ziyaretçilerin taşıma kapasitesi algılarının medeni hal, yaş, yaşanılan şehir ve meslek bakımından farklılıklar gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bu tür çalışmaların, turistik yoğunlaşma yaşayan destinasyonlarda ve farklı müzelerde yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The problems related to the carrying capacity of the places visited have become increasingly important in the tourism literature in recent years. In this study, it is aimed to evaluate the perceptions and satisfaction of carrying capacity of Yılmaz Büyükerşen Wax Sculptures Museum visitors. For this purpose, one of the quantitative research methods, questionnaire technique was used. The research was conducted on 728 local visitors who completed the museum visit between June and November 2018. In the analysis of data, arithmetic mean, factor analysis, correlation analysis, t-test and variance analysis were used. In the study, it was found that the visitors did not feel any discomfort from the crowd while visiting the museum, they entered the museum without waiting and the traffic of the visitors worked well. As a result of the study, it was found that the perceptions of the carrying capacity of the visitors were positive and their satisfaction was high. In the study, it was found that the perceptions of the carrying capacity of the visitors showed differences in terms of marital status, age, city and occupation. It is recommended that such studies be carried out in destinations with tourist concentration and in different museums.