İntrauterin gelişim geriliği olan gebelerde serum gebelere özel beta 1 glikoprotein-1 düzeyinin araştırılması
Comparison of serum human pregnancy specific beta 1 glycoprotein 1 levels in pregnant women wi̇th or wi̇thout fetal growth restriction
- Tez No: 555764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ÜSTÜNYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: intrauterin gelişim geriliği, serum gebelere özel beta 1 glikoprotein 1 (PSG1), intrauterine growth retardation, serum pregnancy specific beta 1 glycoprotein 1 (PSG1)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
İntrauterin gelişme geriliği (İUGG) için en sık kullanılan tanım, doğum ağırlığının gestasyonel yaş için 10. Persentil ve altında olmasıdır. IUGG patofizyolojinde plasental nedenler önemli yer tuttar. Yapılan çalışmalar plasental protein olan gebelere özel beta 1 glikoprotein 1 in gebelik sürecinde maternal serumda bulunan immunmodülatör bir molekül olduğunu göstermiştir. Bu çalışma; İUGG saptanan gebeler ile sağlıklı gebelerde, fetal bağışıklık sistemi gelişiminde ve başarılı implantasyonun sağlanmasında rolü olduğu bilinen serum gebelere özel beta 1 glikoprotein 1 'in gebelik dönemindeki serum düzeylerinin belirlenmesi ve bu molekülün İUGG etyopatogenezindeki olası potansiyel rolünün açıklığa kavuşturulması amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya İUGG saptanan 80 gebe ve sağlıklı 80 gebe dahil edildi. Çalışma ve kontrol grubunun gestasyonel haftaları açısından anlamlı fark yoktu. Tüm olguların demografik verileri, labaratuvar değerleri ve Doppler Ultrasonografi (USG) sonuçları kaydedildi. Olguların tümünden doğum öncesi venöz kan örnekleri alındı. PSG1 değerleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. Sonuçların değerlendirilmesinde Independent-Samples T testi kullanıldı. Çalışılan parametrelerin birbirleriyle ilişkisi Spearman korelasyon analizi ile degerlendirildi. p0,05). Gebelik haftası açısından gruplar değerlendirildiğinde IUGG olan gebelerin kontrol grubuna oranla gebelik haftası istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktür. Bebeklerin doğum ağırlığı açısından gruplar değerlendirildiğinde IUGG olan gebelerin konrol grubuna oranla doğum ağırlığı istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktür(p0,05). %50 duyarlılık ve %76 özgüllükle serum PSG1 değeri 12.93 ün altında olan olgularda İUGG görülme riski daha yüksek olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The most commonly used definition for intrauterine growth retardation (IUGR) is that birth weight is 10th percentile and below for gestational age. Placental causes in the pathophysiology of IUGR are important. Studies have shown that pregnancy specific beta-1 glycoprotein 1 is a immunomodulatory molecule in maternal serum during pregnancy. The aim of this study was to determine the serum levels of pregnancy specific beta-1 glycoprotein 1 in pregnant women who are known to have a role in the development of fetal immune system and successful implantation in pregnant women with healthy pregnancies, and to clarify the potential role of this molecule in the etiopathogenesis of IUGR. 80 pregnant women and 80 healthy pregnant women were included in the study. There was no significant difference in the gestational weeks of the study and control groups. Demographic data, laboratory values and Doppler ultrasonography (USG) results of all cases were recorded. Prenatal venous blood samples were taken from all cases. PSG1 values were studied by ELISA method. İndependent Samples T Test is used for assessment of results. Studied parameters relation with one another is assessed whereby Spearman correlation analysis. P0,05). When gestational week groups were evaluated, gestational week was statistically significantly lower in pregnant women with IUGG than in control group. When the groups were evaluated in terms of the birth weight of the babies, the birth weight of the pregnant women with IUGR was significantly lower than the control group (p 0.05). Patients with a serum PSG1 value below 12.93 with a sensitivity of 50% and a specificity of 76% have a higher risk of IUGR.