TFRS 9 finansal araçlar standardı'nın finansal tablolara ve finansal sisteme etkisi
The effect of IFRS 9 financial instruments standard on financial statements and financial system
- Tez No: 555763
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı, Mevduat Bankaları, Beklenen Kredi Zararı Modeli, IFRS 9 Financial Instruments Standard, Deposit Banks, Expected Credit Loss Model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez araştırmasının konusu, TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı'dır. TFRS 9 standardı 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. TFRS 9 standardı ile birlikte üç temel safha üzerinde değişiklikler yapılmıştır. Bu safhalar; sınıflandırma ve ölçme, değer düşüklüğü karşılığı ve finansal riskten korunma muhasebesidir. TFRS 9 standardını uygulayacak işletmeler ve bankaların finansal raporlamalarında önemli değişiklikler meydana gelecektir. Bu çalışmanın amacı, TFRS 9 standardı kapsamında 2018 ilk uygulamasında mevduat bankalarının bilanço ve gelir tablosu hesaplarında meydana gelen değişiklikleri ortaya çıkarmaktır. Türkiye'de faaliyet gösteren 32 adet mevduat bankasından çalışma kapsamı için uygun verilere sahip 18 tane mevduat bankası için detaylı analiz yapılmıştır. Araştırmanın analiz yöntemi, yatay analizde hareketli baz yıl yöntemidir. Bu analiz yöntemi ile seçilen mevduat bankalarının 2017 dönem sonu verileri ile 2018 dönem başı açılış verileri alınıp TFRS 9 standardının finansal tablolardaki etkisi incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında kullanılan hareketli baz yıl yöntemi ile TFRS 9 standardının bankalara olan yüzdesel değişim etkileri tablolarla birlikte ortaya konmuştur. Analiz sonucunda, TFRS 9'daki en önemli değişiklik olan değer düşüklüğü aşamalarından en belirgin artışı ve yüzdesel değişimi gösteren 2. aşamadaki krediler olmuştur. Bu çalışma için seçilen bankalar; Özel Karşılıklar için negatif yönde etki gösterirken, Genel Karşılıklar için pozitif yönde bir etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis study is IFRS 9 Financial Instruments Standard. Since 1 January 2018, IFRS 9 Financial Instruments Standard has been effective. Along with this new standard, changes were made on three basic phases. These phases are; classification and measurement, impairment losses and hedge accounting. This will result in significant changes in financial reporting for businesses and banks applying IFRS 9. The aim of this study is to explore the effects of first application of IFRS 9 on 2018 begining balance sheet and income statements of the banks. An analysis was performed for 18 banks with appropriate data for the scope of the study from 32 deposit banks operating in Turkey. The analysis method of the research is the year to year change comparative analysis method. By using this analysis method, the effect of IFRS 9 standard on the financial statements was analyzed by taking the 2017 end of period data and the 2018 opening data of the selected deposit banks. The effects of the IFRS 9 standard on the percentage change in banks with the year to year change comparative analysis method in this study are shown together with the tables. As a result of this analysis, the most important change in IFRS 9 impairment of the stage which showed the significant increase and the percentage change was the credits in the Stage 2. The banks selected for this study had a negative effect on the Specific Provisions and had a positive effect on the General Provisions.