Temettüat Defterine göre Selmanlı ilçesinin sosyal ve ekonomik yapısı
Social and economic structure of Selmanlı according to the Temettuat Book
  1. Tez No: 555803
  2. Yazar: LEYLA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Temettuat, Selmanlı, Tarih, Sosyo-Ekonomik, Tarım, Hayvancılık, Osmanlı Devleti, Vergi, Hicri, Temettuat, Selmanlı, History, socio-Economic, Agriculture, Farming, Ottoman Empire, Tax, Hicri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Tarihin tanımı konusunda değişik görüşler olmasına karşın en gerçekçi ve bilimsel tarifi Edward Hallet Carr yapmıştır. Carr;“Tarih, tarihçilerle olgular arasındaki kesintisiz etkileşim veya bugün ile geçmiş arasındaki bitmeyen bir diyalogdur”diyerek tarihin dün ile bugün arasındaki bir diyalogdan ibaret olduğunu ortaya koymuştur.“Hicri 1260-1261 (Miladi 1844-1845) yılları Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Dönemi'nin yaşandığı dönemdir. Bu dönemde Osmanlı Devleti'nin klasik yönetim anlayışı değişmeye başlamış ve Osmanlı toplumu yüzünü Batı'ya çevirmeye başlamıştır.”Bilhassa“İstanbul, İzmir, Selanik gibi şehirlerde büyük bir değişim yaşanmaya başlanmış ve Osmanlı toplum yapısı hızla değişmeye başlamıştır. Büyük şehirlerdeki bu değişimin aksine taşrada değişim çok geç başlamış ve uzun yıllar klasik toplum yapısı devam etmiştir. (Öztürk, 1996: 26) Tanzimat ile birlikte yaşanan değişimlerden birisi de ekonomik alanda yaşanan değişimlerdir. Bu dönemde gerileme ile birlikte ekonomik sıkıntılar daha çok hissedilmiş, yeni vergiler konulmuş ve bu vergilerin düzenlenebilmesi için arazi ve nüfus sayımları yapılmıştır. Bu vergilerden olan Temettü Vergisi ve tutulan Temettuat Defterleri bu dönemin açıklanmasında en önemli kaynaklardandır. Bu çalışmada Yozgat'ın Selmanlı ilçesinin Temettuat Defteri”ne göre 1260-1261 yılı sosyo-ekonomik yapısı hakkında çalışmalar yaptık. Elde edilen vergilerden ilçenin genel durumu, tarım, hayvancılık, iş gücü, gelir dağılımı gibi birçok konuda değerlendirerek elde edilen bilgilerle yerel tarihçiliğin gelişmesine katkıda bulunmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Although there are different opinions about the definition of history, Edward Hallet Carr made the most realistic and scientific description. Carr“History is the uninterrupted interaction between historians and facts, or an endless dialogue between today and the past.”he said that history consists of a dialogue between yesterday and today.“Hijri 1260-1261 (Gregorian 1844-1845) is the period of the Ottoman Empire in the Tanzimat Period. In this period, the classical administration of the Ottoman Empire began to change and the Ottoman society began to turn its face to the West. ”Especially in cities such as Istanbul, Izmir and Thessaloniki, a big change has started to take place and the Ottoman society structure has started to change rapidly. In contrast to this change in the big cities, the change in the provinces began very late and the classical society continued for many years (Öztürk, 1996: 26). One of the changes experienced with the Tanzimat is the changes in the economic area. In this period, economic problems were felt more, new taxes were introduced and land and population censuses were made in order to regulate these taxes. These taxes, the Temettuat Tax and the held Temettuat Books, are among the most important sources for the announcement of this period. In this study, we made studies about socio-economic structure of 1260-1261 according to Temettuat Book of Selmanlı district of Yozgat. We have tried to contribute to the development of local historiography with the information obtained from the obtained taxes on many issues such as the general situation of the district, agriculture, animal husbandry, labor force and income distribution.