Cerrahi destekli hızlı maksiller genişletme operasyonlarının temporomandibular eklem disk pozisyonu üzerindeki etkilerinin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of surgically assisted rapid maxillary expansion (sarme) surgery on the temporomandibular joint (TMJ) disc position by magnetic resonance imaging (MRI)
- Tez No: 555920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH ŞENTÜRK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Destekli Hızlı Maksiller Genişletme, Temporomandibuler Eklem, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Surgically assisted rapid maxillary expansion, Temporomandibular Joint, Magnetic Resonance Imaging
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Cerrahi destekli hızlı maksiller genişletme yetişkinlerde maksiller traversal yetmezliklerin tedavisinde yaygın kullanılmaktadır. CDHMG okluzal morfolojiyi değiştirebilmektedir. Ortognatik cerrahinin temporomandibuler eklem üzerindeki etkisiyle ilgili az sayıda çalışma yapılmıştır. Fakat CDHMG'nin TME morfolojisi üzerine etkileri hakkında bir çalışma yoktur. Bu çalışmanın amacı CDHMG takiben TME disk pozisyonundaki olası değişiklikleri değerlendirmektir. Çalışmaya maksiller transversial yetmezliği olan, yaş ortalaması 19,5±2,3 olan 13 hastayı (4 erkek, 9 kadın) içermektedir. TME'nin manyetik rezonans görüntüleme değerlendirmeleri, CDHMG işleminden önce (T1) ve genişletme işleminden (T2) sonra farklı retansiyon süreleri sonrası yapıldı. TME disk pozisyonu retansiyon periyodu, cinsiyet ve yirmi yaş dişi varlığı açısından değerlendirildi. Veriler SPSS 21 (Chicago, Illnois) paket programıyla istatistiksel olarak analiz edildi. Tedaviden sonra (T2), üç hastada kondile göre üç TME diskinde ileri düzey pozisyon değişimi vardı. Fakat TME DPI değerlerinin değişiminde ağız açık veya kapalı pozisyonda, retansiyon süresi, cinsiyet ve yirmi yaş dişi varlığı yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p> 0.05). Fonksiyonel değişiklikler ve retansiyon süresi yanı sıra çiğneme ve kas kuvveti miktarı, morfolojik farklılıklar için önemlidir. Çalışmamıza göre CDHMG'nin TME disk pozisyonu üzerinde anlamlı bir etkisi görülmemiştir, ancak kapsamlı bir fikir elde etmek için geniş örnekli çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Surgically assisted rapid maxillary expansion (SARME) is widely used to solve maxillary transversial deficiencies in adults. SARME could change the occlusal morphology. There are few studies which have investigated the effects of orthognatic surgical treatments effects on temporomandibular joint (TMJ). However there is no study about the effects of SARME effects on TMJ morphology. The aim of this study is to evaluate the possible changes on TMJ disc position following SARME. The study included 13 subjects (4 male, 9 female) with a mean age of 19.5±2.3 years with maxillary transversial discrepencies. The magnetic resonance imaging assessments of the TMJ were done before SARME operations (T1) and different retantion periods after the expansion process (T2). Disc position of TMJ was evaluated in terms of retention period, gender and presence of wisdom teeth. Data were analysed statistically by SPSS 21 (Chicago, Illnois) package programme. After retention period (T2) there was excess changing position seen in three patients. But there was no significant difference seen statistically in values of TMJ DPIs ,whereas the mouth opened or closed, in terms of retention time, gender and presence of wisdom teeth (p> 0.05). Functional changes and retantion period as well as bite and muscle force is important for any morphological differantion. According to our study SARME hasn't any effect on TMJ disc position but large sample studies are required to get an exact opinion.