Eğitim fakültesi öğrencilerinin rekreasyonel etkinliklere katılım düzeylerinin incelenmesi (Balıkesir Üniversitesi örneği)
Investigation of the participation levels of faculty of education students in recreational activities (A sample of Balikesir University )
  1. Tez No: 555947
  2. Yazar: GÖNÜL ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZMADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Eğitim Fakültesi, Rekreasyon, Serbest Zaman, Physical Education and Sports, Faculty of Education, Recreation, Leisure Time
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin serbest zaman kavramına ilişkin görüşlerinin ve serbest zamanlarını değerlendirme biçimlerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda geliştirilen alt problemlere yanıt aranmıştır. Araştırmanın evrenini, Balıkesir Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler oluştururken, örneklemini ise; Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören, seçkisiz örnekleme yöntemi ile yansız ve random olarak seçilmiş 1233 kadın, 682 erkek olmak üzere toplam 1915 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, soruların açık ve anlaşılır olması bakımından daha önce Aslan ve Karaküçük (1997), Özmaden (1997) ve Öksüz (2012)'ün ayrı ayrı yapmış oldukları benzer araştırmalarda kullandıkları, araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak geliştirilen ve test tekrar test yöntemi ile oluşturulan“serbest zaman kavramına ilişkin görüşleri içeren”anket kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 20 programı ile çözümlenmiştir. Mevcut verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare (x2) testi kullanılarak yorumlar buna göre yapılmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin genelde serbest zaman sürelerinin yetersiz olduğu, yerleşkede bulunan tesis ve olanağın yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin yerleşkelerinde bulunan serbest zaman etkinliklerine yeterince katılamadıkları ve serbest zamanları değerlendirme eğilimi arttıkça akademik başarının da arttığı görüşü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the views of university students about the concept of free time and the ways of evaluating their free time. In this general aim, the answers to the sub-problems were sought. The universe of the research was composed of the students studying at Balikesir University; and the sample of the research was composed of the students, randomly selected 1233 female and 682 men – totally 1915 students selected by random sampling method, studying at Balikesir University Necatibey Education Faculty. As a means of gathering information in the research, it was used“the survey of opinions on the concept of free time”, to make the questions clear and understandable, Aslan and Karaküçük (1997), Özmaden (1997) and Öksüz (2012) used separately in similar research, and the questions to evaluate leisure activities questionnaire developed by the researcher with expert opinions and formed by test-retest method. The data obtained as a result of the research was analyzed with SPSS 20 program. In the analysis of the existing data, chi-square test (x2) and descriptive statistics were interpreted accordingly. As a result of the research, it is determined that students generally have insufficient free time, facilities in the campus are not sufficient. It has been seen that students do not participate in the free time activities in their campuses sufficiently, and academic achievement increases with increasing tendency to evaluate free time.