Ezidi inancındaki geleneksel dinî mûsikî türlerinin incelenmesi (Kavl örneği)
The examination of the traditional religious music types in ezidi's belief (The case of 'Kavl')
- Tez No: 555974
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERBÜLEND ARPA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Ezidi, Dini Musiki, Kavl, Türk Müziği, Ezidi, Religious Music, Turkish Music
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnançları, ibadetleri ve gelenekleri ile etnik bir topluluk olan Ezidiler geçmişten günümüze araştırmacılar için hayli ilginç bir konu olmuştur. Türkiye'de gittikçe azalan nüfusları ile Irak, Suriye, Gürcistan, Ermenistan gibi ülkelerde varlığını sürdürmekte olan Ezidiler son yıllarda yaşanan terör olayları nedeni ile başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine göç etmek zorunda kalmıştır. Böylesine geniş bir coğrafyaya dağılmış olan Ezidilerin, çeşitli inançlardan etkilenmeleri de kaçınılmaz olmuştur. Bu kadim inancın tarih içerisinde sır dini olarak kendisini gizlemeye çalışması, Ezidilerle ilgili kaynakların sınırlı olması ve inanç dışından olan kişilere bilgi vermek istememeleri yapılan çalışmaların içeriğini hayli kısıtlamış ve farklı sonuçlara ulaşılmasına neden olmuştur. Özellikle sözlü kültürün yazılı kültürden daha çok kullanılır olması Ezidilerin inançları ile ilgili bilgileri belgelemelerini zorlaştırmıştır. Ezidi dini musiki örneklerinden olan ve inancın diriliğini sağlayan Kavller, derlenerek notaya alınmış ve Türk Müziği makamlarına göre müzikal analizleri yapılmıştır. Bu çalışmada önemli yer tutan Batman Ezidileri ile kişisel görüşmeler, Ezidilerin dışa kapalı bir topluluk olmalarından dolayı güçlükle gerçekleştirilse de kişisel görüşmeler Ezidiler ile dostluk çerçevesi içerisinde son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ezidis who are an ethnic with their beliefs and worships, have been a very interesting subject for researchers so far. With the decreasing population in Turkey, Ezidis who have maintained their existence in countries such as Irak, Syria, Georgia, Armenia have to migrate to some Europian countires especially to Germany. The Ezidis who have been scattered to such a large geography was inevitably effected by other beliefs. Due to this ancient belief's trying to hide itself like a secret, restricted resources about Ezidis, not wanting to give information to others who are not Ezidis have caused limited context for researches and reached different results. Especially because of verbal culture's being more effective than literacy, have made it hard for Ezidis to document information about their belief. Kavls which are samples of religious music and keep the faith alive, have been collected to notes analyzed according to Turkish Musical tunes. Even though it was hard to work it out as Ezidis people are closed society, the interviews which were done with Batman Ezidis, was ended with a friendship framework.