The relationship between leadership styles, organizational silence and organizational citizenship behaviour
Liderlik stilleri, örgütsel sessizlik ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 556051
  2. Yazar: SABRİ SELİM BEZİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. CEYDA SÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Stilleri, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Telekominikasyon Sektörü, Leadership Styles, Organizational Silence, Organizational Citizenship Behavior, Telecommunication Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışmada işgörenlerin örgütsel vatandaşlık davranışları üzerinde liderlik stillerine ilişkin algıları ve örgütsel sessizlik düzeyinin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. İstanbul'da faaliyet gösteren bir telekominikasyon firmasından 372 katılımcı ile gerçekleştirilen anket çalışmasında katılımcılara sosyodemografik bilgi formu ile birlikte Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği, Örgütsel Sessizlik Ölçeği ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği Uygulanmıştır. Araştırma bulguları SPSS 23.00 kullanılarak betimleyici istatistikler, korelasyon analizi, regresyon analizi, t-test ve ANOVA ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre dönüşümcü liderlik örgütsel vatandaşlık davranışı faktörlerinden diğergamlık, nezaket, centilmenlik ve sivil erdemi artırırken; diğer liderlik stilerinden sürdürümcü liderlik nezaket ve centilmenliği, serbestlik tanıyan liderlik ise centilmenlik ve sivil erdemi artırmaktadır. Bununla birlikte kabul edilmiş sessizlik diğergamlılığı, vicdanlılığı, nezaketi, centilmenliği ve sivil ardamı azaltırken; savunma amaçlı sessizlik nezaket üzerinde negatif, centilmenlik üzerinde pozitif etki yaratmaktadır. Diğer taraftan örgüt yararına sessizlik diğergamlılığı, vicdanlılığı, nezaketi, centilmenliği ve sivil erdemi artırmaktadır. Genel olarak kadınların liderlik algıları, örgütsel vatandaşlık davranışları ve örgüt yararına sessizlikleri daha yüksek iken, erkeklerin daha fazla savunma amaçlı sessizliği benimsediği görülmüştür. Katılımcıların yaş, eğitim düzeyi ve kıdemlerinin artmasına bağlı olarak liderlik algıları, örgütsel sessizlik düzeyleri ve örgütsel vatandaşlık davranışları azalırken; yönetici pozisyonundaki katılımcılarda daha yüksek liderlik algısı, örgütsel sessizlik ve örgütsel vatandaşlık davranışı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of organizational silence on organizational citizenship behaviors and organizational silence level. In the survey study conducted with 372 participants from a telecommunication company operating in Istanbul, the Multidimensional Leadership Scale, Organizational Silence Scale and Organizational Citizenship Behavior Scale were applied to the participants along with sociodemographic information form. Datas were analyzed on SPSS 23.00 with descriptive statistics, correlation analysis, regression analysis, t-test and ANOVA. The findings were interpreted at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings obtained from the research, transformational leadership increases alturism, courtesy, sportmanship and civil virtue while transactional leadership incereases courtesy and sportmanship, laissez-faire leadership increases courtesy and civil virtue. However, accepted silence decreases alturism, conscientiousness, courtesy, sportmanship and civil virtue. The defensive silence has negative effect on courtesy and poses a positive effect on sportmanship. On the other hand, silence for the benefit of the organization, increases alturism, conscientiousness, courtesy, sportmanship and civil virtue. In general, women's perceptions of leadership, organizational citizenship behaviors, and silence for the benefit of the organization were higher, whereas males adopted more defensive silence. Leadership perceptions, organizational silence levels and organizational citizenship behaviors decreased due to the increase in age, education level and seniority of the participants. Higher leadership perception, organizational silence and organizational citizenship behavior were observed among managers.