Liderlik tarzları, örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık ilişkisi
The relationship between the leadership styles, organizational silence and organizational commitment
  1. Tez No: 239878
  2. Yazar: BÜŞRA BİLDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ZEHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik tarzları, örgütsel sessizlik, örgütsel bağlılık, Leadership styles, organizational silence, organizational commitment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmamızda ülkemizde henüz yeni araştırılan bir konu olan örgütsel sessizliğin, liderlik tarzları ve örgütsel bağlılıkla ilişkisinin bulunması amaçlanmıştır. İşgörenlerin isteyerek ya da istemeyerek gösterdikleri bu sessiz kalma davranışının, örgütler için nasıl bir sonuç oluşturduğu, etkilerinin hangi liderlerle değiştirilebileceği incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmamızda geniş bir alana ulaşılmaya çalışılmış; özel bankalar, kamu bankaları, sağlık, eğitim, sanayi ve diğer çeşitli hizmet sektörlerinde olmak üzere geniş bir alanda uygulanan ankette kullanıma uygun 1051 anket formu değerlendirilmeye alınmıştır. Konuyla ilgili daha önce hazırlanan yüksek lisans veya doktora tezi bulunmamaktadır.İşgörenlerin gösterdikleri sessiz kalma davranışı eskiden uyum içinde çalışıldığı şeklinde algılansa da, bugün bilinçli, kasıtlı olarak gösterilen bir tepki ve geri çekilme olduğu bilinmektedir. İşgörenler örgüt içerisindeki sorunlar hakkında konuşmanın boşuna, fikir ve kaygıları anlatmanın ise tehlikeli olduğuna inanıyorlar. İşgörenler konuşmanın olası risklerini değerlendirerek sessiz kalmayı tercih ediyorlar, yöneticilerin olumsuz geri bildirime karşı hoşgörülü davranmadıklarını belirtiyorlar. Konuştuklarında baş belası ve sürekli şikayet eden sevimsiz kişiler olarak görüleceklerinden bahsediyorlar ve işlerini kaybedebileceklerine, terfi edemeyeceklerine veya engellemelerle karşılaşacaklarına inanıyorlar. Bu durum ise yeni fırsatların kaçırılmasına ve işgörenlerin bu ortamda yaşadıkları stresin performanslarını olumsuz etkilemesine neden olmaktadır.Araştırmamız sonucunda örgütsel sessizlik ile dönüştürücü liderlik, firma performansı ve örgüte bağlılık arasında negatif, etkileşimci ve tam serbesti tanıyan liderlikle pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between the leadership styles and organizational commitment and organizational silence, which is being inquired recently in Turkey. In this context, the study clarifies that how leadership styles influence organizational silence and the effects of leadership styles and organizational silence on organizational commitment. The survey is conducted on 1051 employees of various firms operating in manufacturing and service industry, and data are analyzed thorough the SPSS 16 statistical packet program. This survey is one of the first to examine relationship among the leadership style, organizational silence and organization commitment in Turkey.This silence attitude was used to be regarded as a part of compatibility in past; now it has been perceived as part of conscious reaction and regression. The employees believe that talking about their problems in the organization is vain attempt and expressing their opinions and fears is very dangerous. They prefer silence due to the fear of negative response of their managers. They have the belief of that they will have some difficulties and not to promote in case of expressing their thoughts. However this situation may effect employees performance negatively and result in throwing away a good opportunity.In our survey we found a negative relationship between organizational silence and transformational leadership, organizational performance, organizational commitment. Also, positive and significant relationship between organization silence and transactional leadership, laissez-faire leadership has been revealed.