Sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalışanların örgüt iklimi algılarının örgütsel güven üzerine etkisi
The effect of organizational climate perpections volunteer employees at non-governmental organizations on organizational trust
- Tez No: 556068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BEYZA BAYARÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Örgütleri, Örgütsel İklim, Örgütsel Kültür, Örgütsel Güven, Non Governmental Organisation, Organisational Climate, Organisational Culture, Organisational Trust
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışması, sivil toplum örgütlerinden olan vakıflar ve derneklerdeki gönüllü çalışanların örgütsel iklim algılarının örgütsel güvenleri üzerindeki etkisini irdelemektedir. Gerekli veriler, katılımcılara online ortamda iletilen anket yönetimi ile elde edilmiştir. Veri toplama sürecinde Türkiye'de faaliyet gösteren vakıf ve derneklerde gönüllü olarak çalışan 420 kişiye ulaştırılan anketin 207 tanesi eksiksiz olarak tamamlanmış ve analize de 207 adet anket dahil edilerek değerlendirme yapılmıştır. Araştırmada değişkenlere ilişkin tanımlayıcı analizler, geçerlilik ve güvenilirlik testi için faktör analizleri ve Cronbach Alpha iç tutarlılık testi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Katılımcıların örgütsel iklim algıları ve örgütsel güvenleri arasındaki ilişkileri ölçmek için örgütsel iklim ölçeği için 43 soru, örgütsel güven ölçeği için 12 soruluk anket kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalışanların örgüt iklimi algılarının, örgütsel güven üzerine etkisi olduğu saptanmıştır. Bireyci iklimin hakîm olduğu sivil toplum örgütlerinin aksine, toplulukçu iklimlerde gönüllü çalışanların örgüte olan güven düzeyinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the impact of the organizational perceptions of volunteers from foundations and associations which are among non-governmental organizations on their organizational faith. Required data was acquired by means of an online survey forwarded to the participants. Over the course of the data collection process, 207 out of 420 surveys which were sent to volunteers of associations and foundations serving in Turkey were filled completely and these 207 surveys were included in the analyze, and; the evaluation was conducted based on these surveys. The research employed supplementary analyses with regards to the variables, factor analyses for the validity and reliability test and Cronbach Alpha internal consistency test, correlation analysis and multiple regression analyses. 43-question and 12-question surveys were used for the organizational environment scale and the organizational faith scale, respectively; in order to evaluate the relations between the environment perceptions and organizations faiths of the participants. According to the analysis conducted; the organizational climate perceptions of those working voluntarily at non-governmental organizations were determined to have an effect on the organizational faith. Unlike the non-governmental organizations where individual climate dominates, it was concluded that volunteers working in collectivist climates have a higher level of trust in the organization.