Kapsamlı gelir raporlamasının değer ilişkisi
Value relationship of comprehensive income reporting
- Tez No: 556072
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİK ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Comprehensive Income, Net Income, Other Comprehensive Income, IFRS, Value Relevance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
TMS 1 kapsamında ülkemizde 2009 yılı itibarıyla zorunlu hale gelen kapsamlı gelir raporlaması, muhasebe kalitesi konusundaki akademik araştırmaların temel odak noktalarından birisidir. Bu raporlama ile hem gelirlerden gelirlerin düşülmesi ile elde edilen tutar hem de varlıkların değerindeki değişimler neticesinde elde edilen tutar toplamı kapsamlı geliri oluşturmaktadır. Diğer bir deyişle kapsamlı gelir, dönem net karı ile diğer kapsamlı gelirin toplamından oluşan bir bileşkedir. Bu tezde, BİST'e kote firmalara ait 2009-2017 yılları arası veri seti kullanılarak kapsamlı gelir raporlaması değer ilişkisi perspektifinden incelenmektedir. Bulgular, kapsamlı gelirin değer ilişkisi ile dönem net karının değer ilişkisi arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermektedir. Ayrıca, diğer kapsamlı gelirin Fiyat Modeline göre değer ilişkisi bulunmasa da Getiri Modeline göre değer ilişkisinin bulunduğu sonucu da bu tezde raporlanmaktadır. Anahtar Kelimeler : Kapsamlı Gelir, Dönem Net Karı, Diğer Kapsamlı Gelir, UFRS, Değer İlişkisi
Özet (Çeviri)
Comprehensive income reporting, which has become mandatory for all listed companies since 2009 in Turkey, is one of the fundamental topics of academic research on accounting quality. As per this reporting, comprehensive income compromises not only the figure obtained by deducting expenses from incomes but also the figure obtained by changes in asset values. In other words, comprehensive income is the sum of net income and other comprehensive income. In this thesis, by employing the dataset belonging quoted firms on BIST from 2009 to 2017, the value relevance of comprehensive income reporting is analysed. Outcomes reveal that there is no statistically significant difference between the value relevance of comprehensive income and the value relevance of net income. Moreover, other comprehensive income is reported as value relevant under the Return Model even though it is not reported as value relevant under the Price Model.