Milli Eğitim Bakanlığı lise ve ortaokul 2018 ders müfredatlarında 'sağlıklı yaşam' kazanımlarının incelenmesi
The investigation of healthy life gainings at the 2018 curriculum of secondary and high school of The Ministiry of Education
- Tez No: 556095
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Yaşam, MEB, Ortaokul, Lise, Öğretim Programı, Healthy Life, Ministry of Education, Secondary School, High School, Curriculum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Hızlı nüfus artışı, çevre kirliliği ve biyoçeşitliliğin azalması sonucu görülmeye başlanan iklim değişiklikleri, doğal olmayan gıdalar, beslenme bozuklukları, zararlı alışkanlıklar, hareketsiz yaşam, stres ve bilinçsiz ilaç kullanımı gibi dünyayı saran problemler sağlıklı yaşamı tehdit etmektedir. Bu nedenle sağlıklı yaşam konusunda bilinçli nesiller yetiştirmek her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir. Bu araştırmayla, ilk kez ortaokul ve lise ders müfredatlarında 'sağlıklı yaşam' kazanımları incelenmiş, 2013 ve 2018 yılı öğretim programlarının karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Araştırmada, doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Veri kaynağı olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2013 ve 2018 yıllarında uygulamaya konulan beden eğitimi ve spor, biyoloji, fen bilimleri ve sağlık bilgisi öğretim programları kullanılmıştır. Bu öğretim programlarında yer alan üniteler, konular, kazanım sayıları, sağlıklı yaşam kazanımları analiz edilmiştir. Araştırmada, insan vücudunun yapısı ve fizyolojisi, büyüme ve gelişme dönemleri, çevresel sorunlar, toplumda sık görülen hastalıklar ve sağlığı koruma yolları ile ilgili bilgilerin öğrencilere, gelişim düzeylerine uygun ve düzenli aralıklarla verilmek istendiği görülmektedir. 2013 ve 2018 yılları karşılaştırıldığında kazanım sayılarında genel olarak bir azalma bulgulanmıştır. Bazı kazanım başlıklarında ve bazı kazanımların açıklamalarında, sağlıklı yaşama ilişkin ifadelerin yer aldığı görülmektedir. Bilinçlendirmenin en güzel yolu eğitim olduğuna göre, eğitim programlarının güncel, kazanımların daha fazla sağlıklı yaşam vurgusu içermesine her zaman ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Rapid population growth, environmental pollution, climate change that is seen as a result of a decline of biodiversity, some worldwide problems such as unnatural food, eating disorders, harmful habits, sedentary lifestyle, stress and unconscious drug use are threatening healthy life. Thus; raising conscious generations regarding healthy life has been much more important than usual. With the help of this research, for the first time, the achievement of a healthy lifestyle has been observed in the secondary and high school curriculum. Also, 2013-2018 education programs were analyzed in comparison. Document analyzing method was used in the research. The data sources were the education programs of Physical education and sport, Biology, Science and Health that were put into practice by the Ministry of National Education. Units, subjects, the numbers of course achievements and achievements of a healthy lifestyle taking place in these education programs were analyzed. This research aimed to give information to students regarding the structure of the human body, physiology, growth and development periods, environmental problems, diseases that are endemic in society and health care methods, appropriate for their level regularly. When 2013 and 2018 years were compared, it emerged that there had been a reduction in acquisition numbers. It was observed that health care expressions existed in some titles and the aims of achievements. Education is the most effective way of raising awareness, so education programs must be up to date and include knowledge about a healthy lifestyle