Ortaokul ve lise matematik öğretmenlerinin beceri temelli matematik sorularına yönelik görüşleri
Secondary school and high school mathematics teachers' opinions on skill-based mathematic questions
- Tez No: 949601
- Danışmanlar: PROF. CEMALETTİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: beceri temelli soru, matematik, matematik okuryazarlığı, matematik öğretmenleri, yeni nesil soru, mathematic, mathematical literacy, mathematics teachers, new-generation questions, skill-based questions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZ ORTAOKUL VE LİSE MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BECERİ TEMELLİ MATEMATİK SORULARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİ Nurcan ERKAN Erciyes Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Nisan, 2025 Danışman: Prof. Dr. Cemalettin IŞIK 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda MEB, 2018 yılında merkezi sınav sistemini değiştirerek öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini ölçen yeni bir sınav sistemi getirmiş ve bu değişiklikle merkezi sınavlarda beceri temelli sorulara yer vermiştir. 2024'te yürürlüğe giren Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile yeni müfredatta bütüncül eğitim yaklaşımı esas alınarak beceri odaklı yaklaşım benimsenmiş, beceri temelli soru yapısını kavramanın önemi artmıştır. Çalışmanın amacı ortaokul ve lise matematik öğretmenlerinin beceri temelli sorulara ilişkin görüşlerini, uygulamada yaşadıkları zorlukları ortaya çıkarmaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni ile yapılmıştır. Çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kayseri ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda görev yapmakta ve ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen 12 ortaokul, 12 lise matematik öğretmeni oluşturmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış 12 soruluk görüşme formu ile toplanmış, verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin beceri temelli soruları çoğunlukla okuduğunu anlamaya yönelik, üst düzey düşünme becerilerini ölçen, yoruma dayalı ve anlaşılması güç sorular olarak algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların beceri temelli soru yapısının özelliklerine dair bilgilerinin zayıf olduğu, soruların yapısından çok biçimsel özelliklerine dikkat ettikleri, çoğunun ölçme değerlendirme sürecinde beceri temelli soruları kullanmadığı ve ortaokul öğretmenlerinin lise öğretmenlerine göre derslerinde daha sık bu soruları kullandıkları araştırmanın sonuçlarındandır. Katılımcıların çoğu MEB'in ders kitaplarının beceri temelli soru ve çözümleri içermesi bağlamında yetersiz, MEB'in yardımcı kaynak kitaplarının ise beceri temelli soru içermesi bakımından yeterli bulmuştur. Katılımcıların beceri temelli matematik sorusu çözerken zorlandıkları, beceri temeli soru yazmaya dair deneyimlerinin olmadığı, hizmet içi eğitimde ortak ihtiyaç duydukları konuların beceri temelli problem kurma, problem çözümü ve yorumlama olduğu araştırma sonuçlarındandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SECONDARY SCHOOL AND HIGH SCHOOL MATHEMATICS TEACHERS' OPINIONS ON SKILL-BASED MATHEMATIC QUESTIONS Nurcan ERKAN Erciyes University, Institute of Educational Sciences Master's Thesis, April, 2025 Supervisor: Prof. Dr. Cemalettin IŞIK The aim of the study is to reveal the opinions of middle school and high school mathematics teachers on skill-based questions and the difficulties which they experience in practice. The research was conducted with a phenomenological design, one of the qualitative research methods. The study group consisted of 12 middle school and 12 high school mathematics teachers who work in official schools affiliated with the Ministry of National Education in Kayseri province in the 2023-2024 academic year and were determined by the criterion sampling method. The data were collected with a semi-structured 12 question interview form, and content analysis was used in the analysis of the data. The study concluded that teachers perceive skill-based questions as mostly questions that are aimed at reading comprehension, measure higher-order thinking skills, are based on interpretation, and are difficult to understand. The study results show that the participants have poor knowledge of the characteristics of skill-based question structure, pay more attention to the formal characteristics of the questions than their structure, most do not use skill-based questions in the assessment and evaluation process. Most participants found the national textbooks insufficient in terms of including skill-based questions and solutions, while the supplementary resource books were sufficient in terms of including skill-based questions. The study results show that the participants had difficulty solving the questions, did not have experience in writing skill-based questions and the common topics they needed in in-service training were skill-based problem posing, problem solving and interpretation.