Milli Eğitim Bakanlığı lise ve ortaokul 2018 ders müfredatlarında 'çevre' kazanımlarının incelenmesi
The investigation of environment acquisitions at the 2018 curriculum of the secondary and high school of the Ministry of Education
- Tez No: 582394
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi, Biyoloji, Ders Programları, Çevre Eğitimi, Kazanım
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2013 ve 2018'de yayınlanan Fen Bilgisi ve Biyoloji dersleri öğretim programı karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.2013 ve 2018 müfredatlarını karşılaştırdığımızda, Fen Bilgisi ve Biyoloji derslerinin mevcut programlarında çevre kazanımları sayısının 103'ten 71'e düşürüldüğü tespit edilmiştir. Öğretim müfredatlarını sınıf seviyelerine göre incelediğimizde, fen bilgisi müfredatında; Çevre kazanım sayıları, 3. Sınıf düzeyinde arttırılırken, 6. Sınıfta değişmediği ve diğer sınıflarda azaltıldığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan, biyoloji müfredatındaki çevresel kazanımların sayısı 11. sınıfta arttırılmış (1-5), 12. sınıfta belirgin şekilde 11'den 2'ye düşürülmüştür. Çevre eğitiminin amacı, öğrencinin bilişsel, duyuşsal ve katılımcı bilgi, beceri ve davranışlarını değiştirmektir. Bu amaçlar, müfredatlar aracılığıyla mümkün olabilir. Bu bağlamda, mevcut programa 2013 programına göre üçüncü sınıf seviyesinde daha fazla çevresel kazanç eklenmiştir. Bu durum öğrencinin bilişsel, duyuşsal ve katılımcı bilgi, beceri ve davranışını değiştirmeyi sağlamak için çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the curriculum of Science and Biology courses published by the Ministry of National Education in 2013 and 2018 are examined comparatively. When wecompare 2013 and 2018 curriculums, it was determined that the number of environmental acquisitions were reduced from 103 to 71 in current Science and Biology course teaching programs. When we examine the teaching curricula according to their class levels, in the science curriculum; It was determined that the number of environmental acquisitions was increased at the 3rd class level, not changed in the 6th class and decreased in other classes. When we examine the teaching curricula according to their class levels, it was determined that the number of environmental acquisitions in the science curriculum was increased at the 3rd class level, not changed in the 6th class and decreased in other classes. On the hand, the number of environmental acquisitions in the biology curriculum were increased (1 to 5) at the 11th grade level, prominently decreased from 11 to 2 at the 12nd grade level. Theaim of environmental education is to change the student's cognitive, affective and participatory knowledge, skills and behavior. These purposes can be possibleby way of curriculums. In this context, more environmental acquisitions at the third class level were added in the current Science program according to 2013 program. This situation is so important to supply to change the student's cognitive, affective and participatory knowledge, skills and behavior. Key wors: Science, Biology, Curriculum, Environmental Education, Environmental Acquisitions.