Çocuk edebiyatı yazarı Hasan Kallimci'nin ilkokul düzeyindeki kitaplarının değerler eğitimi açısından incelenmesi
Investigation of children's literature author Hasan Kallimci's books in the primary school level in terms of values education
  1. Tez No: 556116
  2. Yazar: KÜBRA ERIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR SALTUKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Değer, Değerler Eğitimi, Hasan Kallimci, Children Literature, Values, Values Education, Hasan Kallimci
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmanın amacı, Hasan Kallimci'nin ilkokula yönelik yazdığı kitaplarındaki değerleri belirlemek ve bu eserlerin değerler eğitimi açısından önemine dikkat çekmektir. Kallimci'nin çocuk edebiyatına katkısını anlamak ve eserlerinden değerler eğitiminde yaralanmanın gerekliliği araştırmanın amacı içerisindedir. Araştırmanın yöntemi; Hasan Kallimci'nin çocuklara yönelik yazdığı eserlerindeki değerleri tespit etmeye yönelik yapılan bu çalışma bir nitel araştırmadır. Bu çalışmada nitel araştırmada veri toplama tekniklerinden biri olan doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın geçerliliğini artırmak amacıyla doküman analizine ek olarak yazar Hasan Kallimci ile telefon aracılığı ve elektronik mesajlaşma yolu ile görüşmeler ve bir röportaj yapılmıştır. Veriler analiz edilirken içerik analizi ve betimsel analiz kullanılmıştır Araştırmadaki bulgular: Bu çalışma sırasında incelenecek olan çocuk kitapları baştan sona ayrıntılı şekilde dikkatlice birkaç defa okunmuştur. Kitabı kısaca tanıtan özetleri yazılmıştır. Her bir çocuk kitabı içerisinde bulunan; estetik, bilimsel, ekonomik, siyasi, sosyal, dini ve ahlaki değerler tespit edilmiştir. İncelenen yirmi dört tane çocuk kitabı içerisinden sırası ile en çok sosyal, ahlaki, bilimsel, estetik, dini, ekonomik ve siyasi değerlerin işlendiği görülmüştür. Sonuç olarak Yazar Hasan Kallimci'nin ilkokul düzeyindeki çocuk kitaplarının sosyal, ahlaki, bilimsel, dini, siyasi, ekonomik ve estetik değerler bakımından zengin olduğu sonucuna varılmıştır. Değerler eğitimi konusunda Hasan Kallimci'nin eserlerinden yararlanılabileceği ve Hasan Kallimci'nin kitaplarında yer alan masal, hikâye, şiir ve tiyatroların Milli Eğitim ders kitaplarında yayımlanabileceği önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the values in Hasan Kallimci's books for elementary school and to point out the importance of these books in terms of values education. This research also investigated understanding the significance of Hasan Kallimci's contribution to children's literature and requirement of utilizing Hasan Kallimci's books in values education. This study is a qualitative research. In this research, document analysis method which is one of the data collection techniques in qualitative research was employed. In addition to the document analysis, interviews were made with Hasan Kallimci via telephone and electronic messaging and also an interview was conducted in order to increase the validity of the study. Content analysis and descriptive analysis methods were applied to analyze the data. During this study, twenty-four children's books to be examined were read several times in detail. Brief descriptions of the books have been written. Aesthetic, scientific, economic, political, social, religious and moral values were determined in each children's book. This study showed that in these children's books examined, the most processed values were social, moral, scientific, aesthetic, religious, economic and political values respectively. This research concluded that author Hasan Kallimci's children's books in primary school level were abundant in social, moral, scientific, religious, political, economic and aesthetic values. It was proposed that the books of Hasan Kallimci can be utilized in values education and stories, poems and theaters in the books of Hasan Kallimci can be published in the Ministry of National Education textbooks.