Orman içi rekreasyon alanlarında yasal, yönetsel ve planlamaya yönelik yaklaşımlar
Legal, managerial and planning approaches in intra-forest recreation areas
- Tez No: 556212
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Protected Areas, Planning, Intra-forest Recreation Areas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Korunan alanlar, alanın sahip olduğu kaynak değerleri doğrultusunda farklı koruma statüleri altında değerlendirilmekte olup bu alanlar dünyanın farklı ülkelerin ve Türkiye'nin ilgili yasa ve yönetmeliklerinde farklı koruma statüleri olarak yer almaktadırlar. Bu koruma statüleri içinde rekreasyonel ve turistik kullanımlara yönelik ayrılmış koruma statüleri de bulunmaktadır. Bu statüler, Dünya'da ve Türkiye'de farklı isimler altında yer almaktadır. Türkiye'de 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında yer alan korunan alan statüleri içinde rekreasyonel ve turistik kullanımlara izin verilen alanlardan bir tanesi de Orman İçi Rekreasyon Alanlarıdır. Türkiye'de üst ölçekli planlar olarak bilinen uzun devreli gelişme planları ile gelişme planlarında rekreasyonel kullanım için ayrılan alanlara yönelik alt ölçeklerde gerçekleştirilen tasarım kararları ve çalışmaları, herhangi bir yönteme dayandırılmamaktadır. Bu durum Türkiye'nin ilgili yasal metinlerde bu alanlarda halen yapılmakta olan imar planı, mimari ve peyzaj projelerinin hazırlanmasına temel oluşturan yasal mevzuatın yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu tez çalışmasında, bu eksikliği gidermeye yönelik olarak planlama adımları belirlenmiş ve yönetsel kurgu geliştirilmiştir. Çalışma sonucunda oluşturulan yönetsel kurgu ile birlikte bu alanlara ilişkin ilgili mevzuatlarda yapılması gereken düzenlemelere yönelik öneriler geliştirilmiştir. Anahtar Kelime: Korunan Alanlar, Planlama, Orman İçi Rekreasyon Alanları
Özet (Çeviri)
Protected areas, this area is in line with the resource values of the area's conservation status is evaluated under different they are located in different countries and different conservation status of Turkey's relevant laws and regulations in the world. These protection statuses include reserved protection status for recreational and tourist uses. These statutes are located under different names in the world and Turkey. Turkey in 2873 under the Law on National Parks One of the permitted use of the recreational and tourist areas in the status of protected areas are located in Intra-Forest Recreation Areas. In Turkey, the sub-scale design decisions and works regarding areas allocated for recreational use in the long term development plans also known as upper-scale plans and development plans are not based on and methodology. In this case, Turkey's relevant legal text is still being done in these areas zoning plan, which forms the basis for the preparation of architectural and landscape projects has necessitated the revision of the legislation. It is necessary to reconsider the legal framework that forms the basis for the preparation of presently ongoing architectural and landscape projects and zoning plans in the legal texts of Turkey. In this thesis, planning steps have been determined and managerial fiction has developed in order to overcome this deficiency. Because of the managerial fiction, a suggestion for the regulations to be making in the relevant legislation has developed.