Çocukluk çağında kronik ürtiker fenotipleri: Klinik ve etiyolojik özellikler ile prognoz ilişkisi
Chronic urticaria phenotypes in childhood: Clinical and etiological features and prognosis
- Tez No: 556226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT MURAT ŞAHİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Kronik ürtiker, uyarılabilir ürtiker, çocuk, prognoz, triptaz, Chronic urticaria, inducible urticaria, child, prognosis, tryptase
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bal, F. Çocukluk çağında kronik ürtiker fenotipleri: Klinik ve etiyolojik özellikler ile prognoz ilişkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2019. Kronik ürtiker çocuklarda nadir görülen bir deri hastalığıdır. Literatürde çocukluk çağında kronik ürtiker görülme sıklığını, etiyolojisini ve prognozunu ortaya koyan az sayıda çalışma vardır. Kronik uyarılabilir ürtikerin çocuklardaki özellikleri ve seyrine ilişkin veri ise hemen hemen hiç yoktur. Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Çocuk Alerji Polikliniği'ne kronik ürtiker nedeniyle başvuran hastaların farklı ürtiker alt tiplerine dağılım sıklıklarının belirlenmesi, her bir ürtiker alt tipinin laboratuvar ve demografik özelliklerinin ortaya konması, farklı ürtiker tiplerinin doğal seyri ve bu seyre etki edecek faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza 1 Mart 2011 ile 1 Mart 2019 tarihleri arasında kronik ürtiker olarak değerlendirilen 427 hasta dahil edildi. Retrospektif olarak hastaların demografik özellikleri, laboratuvar testleri sonuçları değerlendirildi. Kronik ürtiker hastaları kontrole geldikleri zaman prognoza yönelik değerlendirmeler yapıldı. Kronik ürtiker tanısı konulan hastaların %72.6'sı kronik spontan ürtiker (KSÜ), %27.4'ü kronik uyarılabilir ürtiker (KUÜ) olarak değerlendirildi. KUÜ'nün %65'i semptomatik dermografizm, %17'si soğuk ürtiker, %15.4'ü kolinerjik ürtiker, %1.7'si akuajenik ürtiker, %0.9'u geç basınç ürtikeri olarak saptandı. Kolinerjik ürtiker ve soğuk ürtiker hastalarında serum bazal triptaz düzeyi semptomatik dermografizm hastalarına göre daha yüksek bulundu (p=0.02). Kronik spontan ürtiker hastalarında etiyolojide en sık tespit edilen faktörler otoimmünite ve enfeksiyonlardı. Kronik spontan ürtikerli çocuklarda; ürtikeri iki yaşından önce başlayanların prognozu iki yaşından sonra başlayanlara göre daha kötü bulundu. Kronik uyarılabilir ürtiker çocuk hastalarının prognozuna bakıldığında 1. yılın sonunda, 3. yılın sonunda ve 5. yılın sonunda remisyona girme oranları sırası ile % 9.6; % 25.3 ve % 34.7 olarak bulundu. Bu çalışma ile KUÜ çocuk hastaların klinik seyri hakkında literatüre katkı sağlayacak veriler elde edilmiştir. Ayrıca soğuk ürtiker ve kolinerjik ürtiker hastalarında daha yüksek serum bazal triptaz düzeylerinin saptanması, KUÜ etiyopatogenezinin aydınlatılmasında ve tedavi yaklaşımlarında katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Bal, F. Chronic urticaria phenotypes in childhood: Clinical and etiological features and prognosis. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics. Ankara, 2019. Chronic urticaria is a rare skin disease in children. In the literature, there are few studies on the prevelance, etiology and prognosis of chronic urticaria in children. Data on the characteristics and natural course of chronic inducible urticaria in children are almost non-existent. In this study, it was aimed to determine the distribution frequency of different urticaria subtypes of patients admitted to Hacettepe University Pediatric Allergy Clinic, to determine the laboratory and demographic characteristics of each urticaria subtype, the natural history of different types of urticaria and to determine the factors that will affect this course. The study included 427 patients who were evaluated as chronic urticaria between March 1, 2011 and March 1, 2019. The demographic characteristics of the patients and the results of the laboratory tests were evaluated retrospectively. Prognosis of chronic urticaria patients were evaluated when they came for control visits. Of the patients diagnosed with chronic urticaria, 72.6% were diagnosed with chronic spontaneous urticaria (CSU) and 27.4% of them were evaluated as chronic inducible urticaria (CIU). Chronic inducible urticaria was determined as symptomatic dermographism in 65%, cold urticaria in 17%, cholinergic urticaria in 15.4%, aquagenic urticaria in 1.7% and late pressure urticaria in 0.9%. Serum basal tryptase levels in patients with cholinergic urticaria and cold urticaria were higher than patients with dermographism (p = 0.02). In chronic spontaneous urticaria patients, autoimmunity and infections were the most frequently detected factors. In children with chronic spontaneous urticaria; If urticaria started before the age of 2, the prognosis was worse than those starting after 2 years of age. When the prognosis of CIU pediatric patients is considered, the rates of remission at the end of the first year, third year and fifth year were 9.6%; 25.3% and 34.7% respectively. In this study, data have been obtained to contribute to the literature about the clinical course of CIU pediatric patients. Additionally, detection of higher basal tryptase levels in cold urticaria and cholinergic urticaria patients will help to clarify the etiopathogenesis of CIU and the treatment approaches.