Adana yöresi halk oyunlarının kalp atım hızı değerleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of folk dances on the heart rate values in Adana region
- Tez No: 556418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇİLLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Spor, Folklore, Sports
- Anahtar Kelimeler: halk oyunları, oyuncu, oyun, kalp atım hızı, antrenman, ölçüm, folk dances, player, game, heart rate, training, measurement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada halk oyunları ana türlerinden halay türünün bir örneği olan, yörede yaygın olarak oynanan Adana Halk Oyunlarının KAH Değerleri Üzerine Etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 19 yaşında 4 kadın ve 2 erkek oyuncu (Vücut Ağırlığı 55±5,5kg, Boy Uzunluğu 165±5,5cm) gönüllü olarak katılmışlardır. Ölçümler Çukurova Üniversitesi Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde 2019 mart ayında gerçekleştirilmiştir. Her bir oyuncu Adana yöresine ait 10 farklı oyunu müzik eşliğinde beraber icra etmişlerdir. Her bir oyun 2 dakika süreyle oynanılmış ve oyunlar arasında 5 dakika dinlenme verilmiştir. Oyuncuların kalp atım hızlarının toplanmasında Garmin Forerunner KAH monitörü kullanılmıştır. Oyuncuların ilk 1 dakikadaki, ikinci 1 dakikadaki ve toplam 2 dakika boyuncaki maksimum KAH yüzdeleri ortalamaları incelenmiştir. Sonuç olarak; Adana yöresi halk oyunlarının maksimum KAH'nın %53'ü ile %76'sı arasında yüklenme değerlerinde icra edildiği gözlenmiştir. İlk 1 dakika, ikinci 1 dakika ve toplam 2 dakikalık sürede ortalama maksimum KAH yüzde değeri incelendiğinde; en yüksek değerin Gel Gel oyununda oluştuğu gözlenmiştir. Benzer şekilde en düşük maksimum KAH yüzde değerinin Kız Anası oyununda oluştuğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This is an example of the type of folk dances of folk dances, the HR values of the popular folk dances in the region. At the age of 19, 4 female and 2 male players (Body Weight 55 ± 5,5kg, Length 165 ± 5,5 cm) participated voluntarily. Measurements were made in March 2017 at Çukurova University Healthy Living Center. Each player from Adana has 10 different plays together with music. Each game can be played for 2 minutes and can wait 5 minutes between games. Garmin Forerunner CAD monitor for players to collect heart rates. The average percentage of maximum HR percentages of the players in the first 1 minute, a second minute and a total of 2 minutes were examined. As a result; It was observed that the folk dances of the Adana region were carried out between the 53% and 76% of the maximum HR. the first 1 min, the second 1dk, and the total average average maximum percentage of HR are examined, the highest value is observed in the Gel Gel. It was observed that the percentage of HR was the Kız Anası.