Anxiety, emotional directed forgetting, and predictions about cognitive control
Kaygı, duygusal yönlendirilmiş unutma,ve bilişsel kontrol üzerine tahminler
  1. Tez No: 556419
  2. Yazar: CANAN PAKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİMAY İKİER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kaygı, bilişsel kontrol, duygu, yönlendirilmiş unutma, üstbiliş, öğrenme kararları, anxiety, cognitive control, emotion, directed-forgetting, metacognition, judgments of learning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın temel amacı kaygının bellek kontrol süreçleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, kaygının, duygusal bilgileri kasıtlı olarak unutabilme üzerindeki etkisi duygusal Yönlendirilmiş Unutma (YU) paradigması kullanılarak araştırılmıştır. Ayrıca, kaygı, YU ve kasıtlı unutmaya dair üstbilişsel farkındalık arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Örneklem olarak, klinik olmayan popülasyondan yüksek kaygı ve düşük kaygı seviyesine sahip olan katılımcılar seçilmiştir. YU paradigması dahilinde, katılımcılara farklı duygu yükü kategorilerinden (pozitif, negative, nötr) hatırla veya unut yönergeli fotoğraflar gösterilmiştir, ve katılımcılardan, fotoğraf ile gösterilen talimata uygun olarak, fotoğrafları hatırlamaları veya unutmaları istenmiştir. Her fotoğraftan sonra, daha sonar uygulanacak tanıma testinde o fotoğrafı hatırlama olasılıklarının ne kadar olduğu belirten öğrenme kararları adı verilen üstbilişsel değerlendirmeler alınmıştır. Tanıma testinde, eski fotoğraflarla birlikte yeni fotoğraflar sunulmuş ve katılıcılardan unut ve hatırla yönergelerini dikkate almaksınızın hatırladıkları tüm fotoğrafları belirtmeleri istenmiştir. Beklentilerden biri duygusal yönlendirilmiş unutma becerisinin kaygı düzeyine göre değişiklik göstereceğidir. Özellikle, negatif bilgi için kasıtlı unutmaya yönelik daha fazla çaba harcanacağı düşünülmüştür. Sonuçlar, yüksek kaygı grubunda, nötr fotoğraflar için yönlendirilmiş unutma etkisi ve negatif fotoğraflar için duygusal yönlendirilmiş unutma etkisi olduğunu göstermiştir. Düşük kaygı grubundaki katılımcılar herhangi bir yönlendirilmiş unutma etkisi göstermemiştir. Öğrenme kararları, katılımcıların fotoğrafların duygusal değerinin, ve hatırla ve unut yönergelerinin bellek performansı üzerindeki etkisine dair farkındalıklarının olduğunu yansıtmıştır. Ayrıca, öğrenme kararları, katılımcıların istikrarlı bir şekilde gerçek tanıma performanslarının altında üstbilişsel değerlendirme yaptıklarını yansıtmıştır. Bulgular, yüksek kaygının, özellikle negative fotoğraflar için yönlendirilmiş unutma etkisini arttırdığını göstermiştir. Kaygının bilişsel kontrol ve üstbilişsel farkındalık üzerindeki etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to investigate the effects of anxiety on memory control processes. In accordance with this purpose, the effect of anxiety on the ability to intentionally forget emotional information was investigated with an emotional Directed Forgetting (DF) paradigm. In addition, the relationship between anxiety, DF and metacognitive awareness about intentional forgetting were investigated by using Judgment of Learning (JOL) measures. Participants with high anxiety and low anxiety were chosen as samples from the non-clinical population. In the DF paradigm, photographs with remember instruction or forget instruction from different valence categories (positive, negative and neutral) were presented to the participants and participants were asked to remember or forget the items based on the instruction with which the item is presented. After each item, they gave JOL judgments by indicating with a percentage how likely they are to remember that item on a subsequent recognition test. In the recognition test, old items were presented along with new ones and participants were asked to indicate all old items regardless of the remember versus forget instructions. It was hypothesized that the emotional DF ability would vary according to anxiety level of participants. Specifically, a higher effort to intentionally forget negative items was hypothesized. The results revealed emotional DF effect for negative photographs and DF effect for neutral photographs in the high anxiety group. Participants in low anxiety group did not show any DF effect. JOLs reflected awareness of the emotionality of the items and remember versus forget instructions on memory performance and they consistently underestimated actual recognition performance. The results indicate that high anxiety enhances the DF ability especially for the negative visual items. Effects of anxiety on cognitive control and metacognitive awareness are discussed.