ICSI tedavisine başlanan çiftlerde embriyo transferi öncesi iptal nedenleri
Causes of abort before embryo transfer in couples starting ICSI treatment
- Tez No: 556503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİÇ KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: ICSI, siklus iptali, ovaryan zayıf yanıt, mikro-TESE, azospermi, NOA, ICSI, cycle cancellation, ovarian weak response, micro-TESE, azoospermia, NOA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: İntrasitoplazmik sperm injeksiyonu (ICSI) ve embriyo transferi (ET) tedavisi planlanan çiftlerin bir bölümü embriyo transferine kadar gidememekte ve siklus iptal edilmektedir. Özel bir tüp bebek ünitesine başvurarak programa alınmış ancak embriyo transferi yapılamamış çiftlerde siklus iptaline neden olan faktörler incelendi. Verilerin kliniğe başvuran çiftlerde yol gösterici olması hedeflendi. Materyal-Metod: Tüp Bebek Ünitesinde 2006-2017 yılları arasında ICSI tedavisine alınan ve değişik nedenlerle ET yapılamayarak siklusu iptal edilen çiftler retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Bu dönem içinde 6623 çift programa alındı ve bunların 2014'ünde siklus iptal edildi (%30.4). Azospermi endikasyonuyla programa alınan 586 erkek hastanın 218'inde (%37.2) mikroskobik testiküler sperm ekstraksiyonunda (m-TESE) sperm bulunamadı ve bu nedenle siklus iptal edildi (%10.82). Bu grupta obstrüktif azospermisi (OA) olan 124 hastanın tamamında testiküler sperm bulunurken, nonobstruktif azospermi (NOA) hastalarının %47.1'inde (218/462) testiküler sperm elde edilememiştir. Ovulasyon indüksiyonuna başlanan kadınların 651'inde ovaryan yanıt alınamadı (%32.32) ve oosit aspirasyonu yapılamadı. Oosit aspirasyonu yapılan 487 hastada oosit elde edilemedi (%24.18), 321 hastada fertilizasyon olmadı (%15.94), 232 hastada fertilizasyon oldu ancak embriyo gelişmedi (%11.52), 57 hastada OHSS riski nedeniyle (%2.83), 23 hastada endometrium kalınlaşmaması (%1.14), 21 hastada sosyal nedenler (%1.04) ve 4 hastada servikal stenoz (%0.20) nedeniyle embriyo transferi yapılamadı. Sonuç: ICSI-ET endikasyonuyla merkeze başvuran çiftlerde en sık iptal nedenleri NOA hastalarında m-TESE işleminde testiküler sperm bulunamaması ve kadında zayıf overe bağlı ovulasyon indüksiyonuna yanıt alınamamasıdır. Daha nadir nedenler ise fertilizasyon olmaması, embriyo gelişmemesi, OHSS riskinin olması, endometrium kalınlaşmaması, sosyal nedenler ve servikal stenozdur. Hastaların programa 48 katılmadan önce detaylı olarak değerlendirilmeleri ve olası sorunlar hakkında bilgilendirilmeleri programa uyumu arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Part of the pairs planned to be treated for intracytoplasmic sperm injection (ICSI) and embryo transfer (ET) are not able to go until embryo transfer and the cycle is canceled. Factors leading to cycle cancellation in couples who were enrolled in a special IVF unit but not in embryo transfer were examined. The data were intended to be guiding in couples who applied to the clinic. Materials and Methods: The couples who were treated for ICSI between 2006 and 2017 in the IVF unit and whose cycles were discontinued because of different reasons were examined retrospectively. Results: During this period, 6623 pairs were included in the program and in 2014 the cycle was canceled (%30.4). Of the 586 male patients included in the program with azoospermia indication, 218 (%37.2) had no sperm in the microscopic testicular sperm extraction (m-TESE) and therefore the cycle was canceled (%10.82). Testicular sperm was found in all 124 patients with obstructive azoospermia (OA) in this group, and in %47.1 (218/462) of non-obstructive azoospermia (NOA) patients testicular sperm could not be obtained. Ovarian induction was not performed in 651 of the women who did not get ovarian response (%32.32) and oocyte aspiration could not be performed. In 487 patients who had oocyte aspiration, oocytes could not be obtained (%24.18), and 321 patients did not have fertilization (%15.94). 232 patients had fertilization, but embryos did not develop (%11.52), 57 patients had OHSS risk (%2.83), 23 patients had endometrial thickening (%1.14), 21 patients had social causes (%1.04) and 4 patients had cervical stenosis (%0.20). Transfer failed. Conclusion: The most frequent reasons for cancellation in couples who applied to the center by ICSI-ET indication The absence of testicular sperm in the m-TESE procedure in NOA patients and inability to respond to the induction of poorly praised ovulation in women. More rare causes are lack of fertilization, embryo development, OHSS risk, endometrial thickening, social causes and cervical stenosis. Detailed 50 evaluation of the patients before they participate in the program and informing them about possible problems will increase compliance with the program.