İntrasitoplazmik sperm injeksiyonu tedavisine başlanan çiftlerde embriyo transferi öncesi siklus iptal nedenleri
Reasons for cancellation of the cycle before embryo transfer in couples who have received intrastoplasmic sperm injection therapy
- Tez No: 596714
- Danışmanlar: DOÇ. MERİÇ KARACAN, DOÇ. ERKAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: ICSI, siklus iptali, zayıf over yanıt, mikro-TESE, ICSI, cycle cancellation, weak ovarian response, micro-TESE
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Günümüzde yardımcı üreme teknikleri (YÜT) giderek yaygınlaşması ile birçok infertil çiftin çocuk sahibi olması sağlanabilmektedir. İnfertilite oranları, gebelik beklentilerinin ileri yaşlara kayması, yaşam tarzı, stres ve birçok etmenle birlikte günden güne artış göstermektedir ve tedaviye başlayan hasta sayısı da yükselmektedir. Merkezlerdeki hasta sayısının artmasıyla siklus iptal nedenleride çoğalmaktadır. Çalışmamızda, ICSI-ET tedavisine alınan ve çeşitli nedenlerle embriyo transferine kadar tedavisi ilerlemeyip iptal edilen çiftler retrospektif olarak incelenmiş ve siklus iptal nedenleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçların tedavi amaçlı başvuran çiftlerin bilgilendirilmesine ışık tutması amaçlanmıştır. Siklus iptal nedenleri; azospermik hastalarda mikroskobik testiküler sperm ekstraksiyonunda (m-TESE) sperm bulunamaması, kadında ovulasyon indüksiyonuna yanıt alınamaması, oosit aspirasyonunda oosit bulunamaması, fertilizasyon olmaması, embriyo gelişimi olmaması, ovaryan hiperstimulasyon sendromu (OHSS) riski, endometriumun gelişmemesi, servikal stenoz ve sosyal nedenler olarak sınıflandırıldı. Çalışmamızda ICSI tedavisine alınan 6823 çiftin %32'sinde (n=2167) siklus iptal edildi. Siklusu iptal edilen 2167 hastanın %11.5' inde (n=250) siklus iptal nedeni m-TESE' de sperm bulunmamasıydı. Azospermi endikasyonuyla programa alınan 650 erkek hastanın 250' sinde (250/2167, %11.5) sperm bulunamaması nedeniyle siklus iptal edildi. Non-obstrüktif azospermik (NOA) 510 hastanın %49'unda (n = 250) ise testiküler sperm elde edilemedi. Ovulasyon indüksiyonuna başlanan kadınların 720'sinde ovaryan yanıt alınamadı (720/2167, %33,2) ve oosit aspirasyonu yapılamadı. Diğer nedenler ise fertilizasyon olmaması 335 (%15.5), embriyo gelişmemesi 244 (% 11.25), OHSS riskinin olması 60 (% 2.8), endometriumun gelişememesi 25 (% 1.15) olarak bulundu. ICSI-ET endikasyonu ile tedavi programına alınan erkeklerde en sık siklus iptal nedeni NOA hastalarında m-TESE işleminde testiküler sperm bulunamaması olurken; kadınlarda zayıf over yanıtı nedeniyle ovulasyon indüksiyonuna yanıt alınamaması oldu.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the widespread use of assisted reproductive techniques (ART), many infertile couples can have children. Infertility rates are increasing day by day due to shift of pregnancy expectations to older ages, lifestyle, stress and many other factors and the number of patients starting treatment is increasing. With the increase in the number of patients in the centers, the reasons for cycle cancellation increase. In this study, couples who received ICSI-ET treatment and whose treatment did not proceed until embryo transfer for various reasons were reviewed retrospectively and the reasons for cycle cancellation were identified. The results were aimed to contribute to informing couples who applied for treatment. Reasons for cancellation of the cycle were classified as; The absence of sperm in microscopic testicular sperm extraction (m-TESE) in azoospermic patients, inability to respond to ovulation induction in women, absence of oocytes in oocyte aspiration, lack of fertilization, lack of development of embryo, risk of ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS), lack of development of endometrium, cervical stenosis and social causes. In our study, the cycle was canceled in 32% (n = 2167) of 6823 couples who received ICSI treatment. In 11.5% (n = 250) of 2167 patients whose cycles were canceled, the reason for cycle cancellation was the absence of sperm in m-TESE. The cycle was canceled due to the absence of sperm in 250 (250/2167, 11.5%) of 650 male patients who were scheduled for azospermia indication. Testicular sperm could not be obtained in 49% (n = 250) of 510 non-obstructive azospermic (NOA) patients. Ovarian response was not achieved in 720 of the women who started ovulation induction (720/2167, 33.2%) and oocyte aspiration could not be performed. Other reasons were 335 (15.5%) without fertilization, 244 (11.25%) lack of development of embryos, 60 (2.8%) risk of OHSS, and 25 (1.15%) lack of development of endometrium. The most common reason for cycle cancellation was the lack of testicular sperm in m-TESE procedure in NOA patients in men and inability to respond to ovulation induction due to poor ovarian response in women.