Açık kalp cerrahisi sonrası mekanik ventilatör uygulanan erişkin hastaların aspirasyon sürecindeki ağrı durumlarının incelenmesi
Investigation of the pain level in the aspiration process of adult patients with mechanical ventilator after open heart surgery
  1. Tez No: 556518
  2. Yazar: CANAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal ağrı ölçeği, yoğun bakım, endotrakeal aspirasyon, ağrı davranışı, Behavioral pain scale, intensive care unit, endotracheal aspiration, pain behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu araştırma açık kalp cerrahisi sonrası mekanik ventilatör uygulanan erişkin hastaların aspirasyon sürecindeki (öncesi, sırası ve sonrası) ağrı durumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın etik kurul onayı, kurum izni ve hasta onamı alınmıştır. Kesitsel, gözlemsel ve tanımlayıcı tipte olan araştırmanın örneklemini İzmir'de bir üniversite hastanesinin Kalp-damar cerrahisi yoğun bakım ünitesinde yatan açık kalp ameliyatı uygulanmış mekanik ventilatöre bağlı 65 hasta oluşturmuştur. Veriler Haziran 2013-Ağustos 2014 tarihlerinde Hasta Bilgi Formu, Davranışsal Ağrı Ölçeği (DAÖ) ve Sözel Kategori Ölçeği'yle toplanmıştır. Veriler araştırmacı ve gözlemci tarafından gözlemlenerek toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımlı gruplarda tekrarlı ölçümlerde varyans analizi, bağımlı gruplar arasındaki ilişkinin incelenmesinde korelasyon analizi ve gözlemciler arası uyum için Kappa testi kullanılmıştır. Bulgular: Endotrakeal aspirasyon uygulama sürecindeki DAÖ puanları (öncesi=4.12±1.19, sırası=10.28±1.18, sonrası=3.92±1.31, X2=114.4; p=0.000) arasında; hemodinamik parametre değerleri (ortalama kan basıncı X2=102.05, kalp hızı X2=101.28, oksijen saturasyonu X2=110.92, solunum sayısı X2= 106.43; p=0.000) arasında, hastaların sözel ağrı puanları (3.94±0.58) ile endotrakeal aspirasyon sırasındaki DAÖ puanları (10.28±1.18) arasında fark olduğu (Z=-7.07, p=0.000) ve araştırmacı ile gözlemci arasında uyum olduğu bulunmuştur. Sonuç: Hemodinamik parametre değerleri ile endotrakeal işlem sürecindeki DAÖ kullanımı ağrı tanılamasında etkin rol almaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to investigate the pain level in the aspiration process of adult patients wıth mechanical ventilator after open heart surgery. Method: Ethics committee approval, institution approval and patient consent were obtained. The sample of the cross-sectional, observational and descriptive study consisted of 65 voluntary patients who had open heart surgery and connected to mechanical ventilation in a cardiovascular surgery intensive care unit at the university hospital in Izmir. The data of research was collected between June 2013-August 2014 by using Patients Characteristics Form, Behavioral Pain Scale (BPS), Verbal Rating Scale (VRS) by observing the researcher and observer. The data were evaluated by a one-way analysis of variance for repeated measurements in dependent groups, correlation analysis in the relationship between dependent groups, Kappa test for interobserver agreement. Results: There was a difference between the scores of PBS during endotracheal aspiration (pre=4.12±1.19, during=10.28±1.18, post=3.92±1.31, X2=114.4), the hemodynamic parameter values (Mean blood pressure X2=102.05, heart rate X2=101.28, oxygen saturation X2=110.92, respiratory rate X2= 106.43), the verbal pain scores of the patients (3.94±0.58), the scores of PBS during endotracheal aspiration (10.28±1.18), there was a concordance between the researcher and the observer (Z=-7.07), (p=0.000). Conclusion: Hemodynamic parameters and the use of PBS in the endotracheal procedure have an effective role in the diagnosis of pain.