Kişisel koruyucu donanım uzmanlığı üzerine bir çalışma
Personal protective equipment expertiseon a study
  1. Tez No: 556519
  2. Yazar: GÜLER YALÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÖZYARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Koruyucu Donanımlar, Baş, Kulak, Göz, Yüz, Solunum, Ayak Koruyucular, Koruyucu Giysiler, Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular, İş Sağlığı ve Güvenliği, Personal Protective Equipments, Personal Protective Equipment Expert, Hand Protection, Head Protection, Hearing Protectors, Eye and Face Protection, Respiratory Protection, Foot Protection, Body Protection, Fall Protection, Occupational Health and Safety, Occupational Health and Safety Law Numer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuyla işverenin ve çalışanların görev, yetki ve sorumluluklarını ve bununla beraber işverenin çalışanlarına kişisel koruyucu malzeme temin etmesi ve çalışanların da bu koruyucu malzemeleri düzenli olarak kullanmasını belirtmiştir. Yönetmeliklerle belirtilen Kişisel Koruyucu Donanımların kullandırılması ve kullanılması ile ilgili yapılması gerekenlerdir. Fakat Kişisel Koruyucu Donanımlar hakkındaki teknik bilgiye kimin ne kadar sahip olması gerektiği konusunda yasal bir yaptırım bulunmamaktadır. Çalışmadaki amacımız Kişisel Koruyucu Donanımlar hakkında gerekli bilgi ve yetkiye sahip, İSG Uzmanlarından farklı bir kişinin gerekliliğinin farkına varılmasını sağlamaktır. Bu çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliğine ait terminoloji bilgileri, İSG'nin tarihsel gelişimi ve ülkemizdeki Yasal çerçeve değerlendirilmiştir. Risk ve tehlike kavramları tanımlanarak iş kazası ve meslek hastalıklarına yer verilmiştir. Risk ve tehlike metotları incelenmiştir. Son bölümde Kişisel Koruyucu Donanım nedir? özellikleri, kullanımı, sınıflandırılması açıklanmış ve yönetmelik hakkında bilgi verilmiştir. KKD Eğitimi ve çalışanlardaki kullanma davranışları bireysel ve örgütsel olarak ele alınmış, KKD'lerin iş kazası ve meslek hastalıklarına olan etkisi anlatılmıştır. İnternet ortamında yapılan ankette KKD ve Kişisel Koruyucu Donanım Uzmanlığı hakkındaki bilgi seviyesi ölçülerek elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çıkan sonuçlara bakıldığında İSG Uzmanlarının bu konuda ne kadar yetersiz olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Occupational Health and Safety Law, it has been indicated that employers must provide Personal Protective Equipments to the employees, and employees must use these equipments appropriately in addition to the duties, authorization and responsibilities of both employers and employees. How to use Personal Protective Equipments and how to make employees use them is the only topic of regulations. Who must have how much technical knowledge Personal Protective Equipments is not a part of regulations and laws. The purpose of this study is to reveal the need of experts with knowledge and authorization on Personal Protective Equipments who are different from Occupational Health and Safety Experts. In this study, terminology and historical development of Occupational Health and Safety and its legislative framework in the country. The concept of risk and danger has been described, and Occupational Diseases has been presented. The methods of risk and danger has been stuided. In the last chapter, information on Personal Protective Equipment, their properties, usage, classification and information about their regulations has been given. Personal Protective Equipment Training and their habit of use among employees has been examined by means of both personal and organizational, and the effect of Personal Protective Equipment on Occupational Diseases has been addressed. Results obtained from the survey which measures the knowledge on Personal Protective Equipments and is conducted on the Internet has been examined statistically. Based on the results, it has been understood that Occupational Health and Safety Experts leave much to be desired. V