Türkiye bağlamında Orta Doğu'da istihbarat örgütleri
Middle Eastern intelligence organizations in context with Turkey
  1. Tez No: 556573
  2. Yazar: İBRAHİM DMERAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT CEM KARADELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İstihbarat, Güvenlik, El-muhabrat, MOSSAD, SEVAK, İntelligence, Security, El-muhabrat, MOSSAD, SEVAK
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'yi sarmalayan istihbarat örgütlerinin mevcut durumu incelenerek tespit edilmesi, bahse konu örgütlerin örtülü veya açık operasyonlarının, Türkiye'nin iç ve dış politikasının nasıl şekillendirdiğinin incelenmesidir. Çalışmada nitel araştırma modeli kullanılmıştır. Buna göre El-muhabart, SEVAK ve MOSSAD'ın yapısı incelenmiştir. Söz konusu örgütlerin faaliyetlerini anlamak adına ise Türk, Arap ve Fars literatürleri taranmıştır. Konuya ilişkin kitap, gazete, dergi, makale ve raporlar incelenmiştir. Ayrıca araştırma sırasında üniversite ve ilgili kurumların arşivleri incelenmiş ve konuyla alakalı belgeler elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini, El-muhabarat, MOSSAD ve SEVAk'ın istihbarat çalışmalarından etkilenen Türkiye Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Araştırmanın merkezini ise bahse konu olan örgütlerin, Türkiye'ye yönelik faaliyetleri teşkil etmektedir. Doküman analizinden yararlanan bir araştırma için Arapça, Türkçe ve Farsça belgeler açık kaynaklardan temin edilmiştir. Arapça belgelerin bir kısmı ise konuyla alakalı kurumların arşivlerinden resmi izinlerin alınması suretiyle elde edilmiştir. Ayrıca temin edilen Arapça ve Farsça belgelerin, konuyla ilgili olan bölümleri Arapça ve Farsça aslından Türkçeye çevrilmiş ve istihbarat ile ilgili bölümleri irdelenmiştir. Ayrıca istihbarat servisinde çalışan bazı kişilerle görüşülmüş, fikirleri alınmış ve tezin son şekli oluşturulmuştur. Yapılan incelemeler ışığında istihbarat servislerimize dair kısmen değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to investigate the intelligence agent operating around Turkey including the agency's both undercover and public operations and how do these actions affect Turkish domestic and foreign policy. In this research, we have used a qualitative model and with accordance to that we have observed El-Muhabarat, SEVAK and MOSSAD's structure. In order to have a comprehensive understanding of these actions, Farsi, Turkish and Arabic literature has been studied. The literature study consisted of sources such as books, newspapers, magazines, journals, and articles. In addition to that while the literature study was being conducted, the university and relevant institution databases and archives allowed us to gather relevant documents. General sphere of this research is around The Turkish Republic and how it is affected by the intelligence actions of the El-Mukhabarat, MOSSAD, and SEVAK. These organizations and their activities are the research group of this thesis. For this research that is using document analysis, Farsi, Turkish and Arabic documents have been obtained from open source archives. Part of the Arabic sources has been gathered with the required permissions from certain institutions. In addition to these, documents obtained from Farsi and Arabic sources have been investigated further and translated relevant chapters to Turkish. Personel from intelligence agencies have been interviewed and their comments and opinions are also included while finalizing this thesis. With all that in mind certain assessments and considerations have been made on these intelligence services.