Sıçan trakea düz kası kasılma gevşeme cevapları üzerine ammonium pyrrolidine dithiocarbamate'ın etki mekanizmasının araştırılması
Investigation of the action mechanism of ammonium pyrrolidine dithiocarbamate on rat trachea smooth muscle contraction-relaxation response
  1. Tez No: 556634
  2. Yazar: MERVE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE DEĞİRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Biology, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: APDTC, trakea, adrenerjik, kolinerjik, kalsiyum kanalları, potasyum kanalları, APDTC, trachea, adrenergic, cholinergic, calcium channels, potassium channels
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amonyum pirolidin dityokarbamat (APDTC), enfeksiyonları önleyici, oksidasyonu düzenleyici, hücre ölümünü engelleyici, viruslere etkileri kanıtlanmış NF-κB'nin baskılayıcı tiyol bileşiğidir. Medikal etikte zararlı uygulamalardan sakınılması, etken madde araştıırmalarına önem verilmesi önerilmektedir. Cerrahi sonrası bakımda solunum sistemini rahatlatan tedaviler önemlidir. APDTC fonksiyonlarının insan ve hayvan vücudunda nasıl düzenlendiğine dair araştırmalar yetersizdir. Araştırmamızda APDTC'ın sıçan trakea düz kasındaki fonksiyonunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Wistar albino cinsi erkek 70sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar servikal dislokasyonla anestezi altında ötenazi yapılmış, trakeaları ayrıştırılmıştır, bağ dokuları ayrıldıktan sonra Krebs solüsyonuna koyulmuştur. İçerisine, KCl, ACh, APDTC, Atropin, Fentolamin, Propranolol, Nifedipine, TEA eklenmiştir. Sonuçta APDTC'ın ACh ile uyarılan trakea düz kasında gevşeme oluşturduğu, fakat bu relaksasyonun istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı saptanmıştır. Çalışmamızda EC50 dozunun etkisiz olduğu görülmüştür. Bu cevabı kolinerjik-adrener etki ortaya çıkaran almaçlar, L-tipi Ca kanalları, K kanallarını uyaran substantlar farklılaştırmamıştır. APDTC'ınbu kanalları etkilemediğini düşünülmüştür. İleri araştırmaların yapılması, farklı dozlarının kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Ammonium pyrrolidine dithiocarbamate (APDTC) is suppressive thiol compound of NF-κB, which is supported by research to prevent infections, regulate oxidation, prevent cell death, effects to viruses.İt is recommended to avoid harmful practices and togive importance to active substance research in medical ethics.In postoperative care, respiratory system relaxationtreatments are important. There is insufficient research into how the functions of APDTC are regulated in the human and animal bodies. İn our study, aimed to evaluate the function of APDTC in rat trachea smooth muscle. 70 male Wistar albino rats were used. The rats were euthanized by giving anesthesia and by applying cervical dislocation and afterwards trachea was separated, connective tissues of trachea were separated, it is placed in Krebs solution. KCl, ACh,APDTC, Atropine, Phentolamine, Propranolol, Nifedipine and TEA were added in to solution. Eventually, APDTC produced a relaxation response in the tracheal smooth muscle induced by ACh, but this relaxation was not statistically significant.In our study, EC50 dose was found to be ineffective.APDTCdid not induce L-type Ca channels and K-channels as receptors to differentiate this response by producing a cholinergic-adrenergic effect.İt thought that APDTCdid not affect these channels.Further studies,the use of different doses is recommended.