Sekiz- on yaş grubu çocuklarda akıllı cihaz kullanım durumu ile kuru göz ve akomodasyon spazmının değerlendirilmesi
The evaluation of dry eye and accommodation spasmination by the use of intelligent device in children in eight-on age group
- Tez No: 556661
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANEM NEMMEZİ KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dijital ekran, akıllı cihazlar, kuru göz, akomodasyon spazmı, Digital display, smart devices, dry eye, accommodation spasm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Dijital ekranlı akıllı cihazların günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması, kullanımlarına bağlı oküler problemlerin çocukluk yaĢ grubuna inmesine neden olmuĢtur. Akıllı cihaz (AC) kullanıcılarında sık gözlenen bulgular; göz yorgunluğu, irritasyon, kızarıklık ve bulanık görmedir. ÇalıĢmamızın amacı; 8-10 yaĢ grubu çocuklarda dijital ekranlı AC kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilecek subjektif göz Ģikayetlerinin, kuru göz ve akomodasyon spazmının klinik olarak değerlendirilmesi, AC kullanım süresinin semptom ve bulguların oluĢması üzerine etkisinin araĢtırılmasıdır. Bu çalıĢma Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel AraĢtırma Projeleri tarafından T-846 proje numarası ile desteklenen vaka- kontrol tipi bir araĢtırmadır. ÇalıĢmamız Sivas Numune Hastanesi‟ne herhangi bir nedenle baĢvuran 8-10 yaĢ arasındaki AC kullanımı olan 152 ve olmayan 60, toplam 212 çocuk üzerinde yürütüldü. Çocuklara; sosyodemografik öykü, AC kullanma durumu/ amacı/ sıklığı/ süresi, AC kullanımına bağlı görme yakınmalarını sorgulayan 45 soruluk bir anket formu araĢtırmacı tarafından yüz yüze görüĢme tekniği kullanılarak dolduruldu. Ardından kuru göz ve akomodasyon spazmı açısından göz muayeneleri yapıldı. AC kullanan çocukların %25‟inde kuru göz, %11.8‟inde akomodasyon spazmı saptanırken; AC kullanmayanlarda bu oranlar sırasıyla %11.7 ve %8.3 idi. AC kullanımının kuru göz geliĢme sıklığını arttırdığı bulundu (p=0.032). Günde 1 saatten az AC kullanan çocukların %2.7‟sinde kuru göz, %5.4‟ünde akomodasyon spazmı gözlendi. Daha uzun süreli kullananların %32.2‟sinde kuru göz ve %13.9‟unda akomodasyon spazmı belirlendi. AC kullanım süresi ile kuru göz arasındaki iliĢki istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.010). AC kullanımı ile kuru göz ve akomodasyon spazmı gözlenme sıklığının arttığı, özellikle 1 saatin üzerindeki kullanımlarda bulguların daha sık olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The fact that smart devices with digital screens are an indispensable part of our daily lives has caused the ocular problems related to their use to decrease to the childhood age group. Common findings in smart device (AC) users are; eye fatigue, irritation, redness and blurred vision. The aim of our study; Clinical evaluation of subjective eye complaints, dry eye and accommodation spasm that may arise due to the use of digital screened AC in children aged 8-10 years, and to investigate the effect of AC duration on symptoms and signs. This study is a case-control type study supported by Cumhuriyet University Scientific Research Projects with project number T-846. Our study was carried out on a total of 212 children who were admitted to Sivas Numune Hospital for any reason. Children; A questionnaire consisting of sociodemographic history, AC use status / purpose / frequency / duration, and visual complaints related to AC use was completed by the researcher using face-to-face interview technique. Then, eye examinations were performed for dry eye and accommodation spasm. In 25% of children using AC, dry eye and accommodation spasm were detected in 11.8%. These rates were 11.7% and 8.3%, respectively. AC use was found to increase the frequency of dry eye development (p = 0.032). Dry eye was observed in 2.7% and accommodation spasm in 5.4% of children who used AC less than 1 hour a day. Dry eye was detected in 32.2% and accommodation spasm was found in 13.9% of the patients who used it longer. The relationship between AC duration and dry eye was statistically significant (p = 0.010). The incidence of dry eye and accommodation spasm was increased with AC use, and the findings were more frequent especially for use over 1 hour.