Endüstriyel hammadde olan kalsitin boya sektöründe kullanımı
The use of calcite in paint industry as industrial raw material
  1. Tez No: 556673
  2. Yazar: ONUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsit, Boya, Endüstriyel Hammadde, Calsite, Paint, Industrial Raw Material
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma çeşitli sektörlerde endüstriyel bir hammadde olarak kullanılan kalsit mineralinin boya sektöründe kullanıma ilişkin bilgileri içermektedir. Genellikle canlıların kalsiyum ve karbonattan oluşan kabuk ve iskelet kalıntılarının deniz tabanına çökmesi ve milyonlarca yıl süren sedimantasyonu sonucu kireçtaşları oluşur, kireçtaşlarını oluşturan ana bileşen kalsit mineralidir. Kimyasal bileşimi kalsiyum karbonattır (CaCO3). Mohs sertlik skalasına göre sertliği 3 olup özgül ağırlığı 2,7-2,9 gr/cm3'tür. Endüstriyel hammadde olarak çeşitli sektörlerde kullanılmakta olup TÜİK verilerine göre 2017 yılı itibari ile tüvenan olarak üretilen kalsit miktarı yaklaşık 3.5 milyon ton, ayıklanmış olarak üretilen kalsit miktarı ise yaklaşık 3.2 milyon tondur. Ocaktan çıkartılan iri kireçtaşı blokları kırıcılardan ve eleklerden geçirilerek ortalama 130 mm ebatlarına getirilip buradan tesislere gönderilip öğütme işlemine tabii tutulur. Kullanılacağı sektöre göre istenilen boyutta üretilen bu iri kalsit malzemesi bir takım testlerden sonra uygun olması halinde paketlenerek ticari ürün haline getirilir. Bu çalışmada öğütülen kalsit numunesi üzerinde“tane boyutu ve dağılım analizi, renk (beyazlık) analizi, kimyasal (kalsiyum karbonat) analizi”yapılarak farklı iki tane boyutunda kalsit numunesinden dolgu malzemesinden iki adet su bazlı plastik iç cephe boyası yapılarak performans açısından karşılaştırılmış, dolgu malzemesi olarak kullanılan kalsitin boyaya kazandırdığı etkiler açıklanmıştır. 3 ve 30 mikron boyutunda öğütülmüş 2 kalsit numunesinden elde edilen iç cephe boyaları siyah bir zemin üzerine uygulanmış örtücülük performansları karşılaştırılmış, 3 mikron boyutundaki kalsit dolgu malzemesi ile elde edilen boyanın örtücülüğünün daha iyi olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca ince taneli dolgu malzemesinin boyaya kazandırdığı bir diğer avantaj ise satensi bir doku elde edilebilmesidir. İri taneli malzemeyle elde edilen boya yüzeye uygulandığında daha pütürlü bir yüzey oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This study includes information about the use of calcite mineral which is used as an industrial raw material in various sectors in paint industry. Limestone is formed as a result of the sedimentation of millions of years and the collapse of the shell and skeleton remnants of calcium and carbonate, usually living organisms, on the seabed. Calcite is the main constituent of limestones and its chemical composition is calcium carbonate (CaCO3). According to the Mohs hardness scale, the hardness is 3 and the specific gravity is 2.7-2.9 gr / cm3. It is used as industrial raw material in various sectors and according to the data of Turkish Statistical Institute, as of 2017, the amount of calcite produced as raw material is approximately 3.5 million ton sand the amount of calcite produced as extracted is approximately 3.2 milliontons. The large limestone blocks extracted from the quarry are passed through crushers and sieves and brought to average 130 mm dimensions and sent to the plants from here and subjected to grinding process. This coarse calcite material, which is produced in desired size according to the sector to be used, can be packaged and turned into commercial product after a number of tests, if appropriate. In this study, "grain size and dispersion analysis, color (whiteness) analysis, chemical (calciumcarbonate) analysis of calcite samples on the ground calcite sample have been compared and two water-based plastic interior paints have been applied as filler material. The effects of calcite used as filling material to the paint areexplained. Covering performances of interior wall paints obtained from 3 and 30 micron milled calcite samples have been compared on a black background, and it has been found that the paint obtained from 3 micron size calcite filler have beter coverage. In addition, another advantage of fine-grained filler material is the ability to obtain a satin texture. The paint obtained with coarse-grained material has produced a more rough surface when applied to the surface.