İscehisar-Bolvadin (Afyon doğusu) arasındaki Paşadağ yöresinin jeolojisi ve Paşadağ mermerlerinin değerlendirilebilirliğinin incelenmesi
An Investigation of evaluation of Paşadağ marbles and geology of Paşadağ region between İscehisar-Bolvadin (Afyon-East)
- Tez No: 133229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEKİN KAVUŞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Marble, Afyon, Pasadağ Marble, Staining of Marble, Evaluation of Marble
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZET Doktora Tezi İSCEHİSAR - BOLVADİN (AFYON DOĞUSU) ARASINDAKİ PAŞADAĞ YÖRESİNİN JEOLOJİSİ VE PAŞADAĞ MERMERLERİNİN DEĞERLENDİRİLEBİLDİĞİNİN İNCELENMESİ Mustafa Yavuz ÇELİK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doc.Dr.Gflltekin KAVUŞAN Bu çalışmada, Afyon MetamorCkleri içerisinde yer alan, Paşadağ yöresinin jeolojisi ve mermer potansiyeli incelenmiş ve yöre mermerlerinin endüstriyel hammadde olarak değerlendirilme imkanları araştırılmıştır. Jeoloji harita alımı çalışmaları ile Afyon metamorfîklerinin, alttan üste doğru Doğanlar şisti, Çakmak kuvarsiti, Deliktaştepe metakonglomeralan, Ballıca fiLiti ve Paşadağ mermerlerinden oluştuğu saptanmıştır. Afyon metamorfîkleri olarak adlandırılan birimin mineralojik ve petrografik incelemeleri sonucunda, bölgenin yeşil şist parajenezhnn kuvars-albit- muskovit-klorit ve kuvars-albit-epidot-biyotit alt parajenezinde iki farklı metamorfizmadan etkilendiği anlaşılmıştır. Laboratuvar incelemeleri olarak, mineralojik ve petrografik analiz için polarizan mikroskopta yapılan optik incelemeler ve X-ışınlan difraksiyonu (X-RD) analizi, SEM analizi, asal ve iz elementler olmak üzere kimyasal analizler, fiziko-mekanik özelliklerin belirlenmesine yönelik TS 699'a uygun teknolojik analizler ve mermerleri ilk defa olarak, kimyasal maddeler kullanarak suni olarak renklendirme çalışmaları yapılmıştır. Paşadağ mermerlerinde esas bileşeni oluşturan ve tane boyutu dağılım aralığı 0.5-2.0 mm arasında olan kalsitin oram % 98'in üzerindedir. Kalsit dışında kuvars, mika mineralleri, opak mineralleri saptanmıştır. Paşadağ mermerlerinin, kalsit kristalleri yüzeylerinde ve taneler arasında mikroporlann bulunduğu ve bunların çaplarının çok değişik olduğu, SEM analizleri yardımıyla tespit edilmiştir. Mermerlerin boyanmasında bu boşlukların etkili olduğu saptanmıştır. 2003, 183 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Mermer, Afyon, Paşadağ Mermeri, Mermerlerin Boyanması, Mermerlerin Değerlendirilmesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhJD.Thesis AN INVESTIGATION OF EVALUATION OF PAŞADA? MARBLES AND GEOLOGY OF PAŞADA? REGION BETWEEN ISCEHISAR - BOLVADİN (AFYON -E) Mustafa Yavuz ÇELİK Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: AssocJ»rof J)r. GQItekin KAVUŞAN In this study, die geology and marble potential of Pasadağ region which is located in Afyon metamorphites, were examined and evaluation possibility of this marble as industrial raw material was investigated. The geological map of the studied area was prepared by field studies, which is based on land observations and utilization of currently available maps. It was determined that Afyon metamorphites consist of Doğanlar schists, Çakmak quartzie, Deliktaştepe metaconglomerates, Ballıca phyllite and Pasadağ marble. Mineralogical and peirographical analyses revealed mat the region was affected by two different metamorphism as quar/i-albitc- muscovite-chlorite and quarzt-albite-epidote-biotite metamorphic subfacies. As laboratory studies, optical analysis under a polarisan microscope and X-Ray diffraction analysis (X-KD) for the mineralogical and peirographical analysis, SEM analysis, major and trace elements for the chemical analysis, technological analysis based on TS 699 to determine physico-mechanical properties and finally the marble were stained for the artificial color. The proportion of the calcite, which forms the main component of Pasadağ marble and the calcite size dispersion interval of which is 0.5-2.0 mm, is above 98%. Apart from calcite, quartz, mica minerals and opak minerals were also observed. The presence of ultra micro pores on the surfaces of calcite crystals and between calcite and existence of them in different sizes were determined by SEM analysis. It was also found that these pores are effective in dying of marble. 2003, 183 pages