Okullardaki stratejik planlamanın okul etkililiği üzerindeki etkisi
Impact of strategic planning in schools on school effectiveness
  1. Tez No: 556687
  2. Yazar: ALİ YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik plan, okul etkililiği, okul, öğretmen, Strategic plan, school effectiveness, school, teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin algılarına göre okullarda uygulanan stratejik planların okul etkililiği üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin stratejik planlama ve okul etkililiğine ilişkin görüşleri bazı değişkenlere göre incelenmiştir. Bu amaçla 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Konya ili Altınekin, Selçuklu, Karatay ve Meram ilçelerine bağlı resmi ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 585 öğretmene“Okul etkililiği ölçeği”ve“Okullarda stratejik planlama algı ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi ve betimsel-ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 23.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin ve yöneticilerin okulların stratejik planlama algısının yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmada, öğretmenlerin okulun stratejik planlama uygulamalarına dair görüşleri ile cinsiyet, yaş, eğitim durumu, okul türü, branş, okulun bulunduğu yer ve okulun sosyoekonomik düzeyi değişkenlerine göre anlamı düzeyde farklılaşmaktayken; medeni durum ve görevleri bakımından farklılık göstermemektedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin etkili okullarda görev yaptıkları görülmektedir. Öğretmenlerin okul etkililiğine dair algıları çalıştıkları okul türüne, icra ettikleri görevlere, okulun bulunduğu yere ve sosyoekonomik düzeylerine göre anlamlı farklılıklar gösterirken; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu ve branşa göre farklılaşmadığı görülmektedir. Okulun stratejik planlama uygulamaları ile okulun etkililiği arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Okulun stratejik planlama uygulamalarının okul etkililiğinin sağlanmasında orta düzeyde etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the strategic plans applied in schools on school effectiveness was investigated according to the perceptions of teachers and school administrators. The views of teachers and school administrators on strategic planning and school effectiveness were examined according to some variables. For this purpose,“School effectiveness scale”and stratejik Strategic planning perception scale "were applied to 585 teachers working in official primary and secondary schools of Altınekin, Selçuklu, Karatay and Meram districts of Konya in 2017-2018 academic year. Quantitative research method and descriptive-relational scanning model were used in the research. The data obtained from the study were analyzed with SPSS 23.0 program. According to the results of the research, it was seen that teachers and administrators had high perception of strategic planning of schools. In the research, teachers' opinions about school's strategic planning practices differ meaningfully according to gender, age, educational status, type of school, branch, school location and socioeconomic level variables; it does not differ in terms of marital status and duties. It is seen that the teachers who participated in the study worked in effective schools. While teachers' perceptions about school effectiveness differ significantly according to the type of school they work, the tasks they perform, the location of the school and their socioeconomic levels; gender, age, marital status, educational status and branch. It is seen that there is a positive, moderate and meaningful relationship between the strategic planning practices of the school and the effectiveness of the school. It is concluded that the strategic planning practices of the school have a moderate effect on ensuring school effectiveness.