KOBİ'lerin yapısı, önemi ve finansman erişimi
Structure, importance and access to finance of SMES
  1. Tez No: 556745
  2. Yazar: FATMA PINAR BEDEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, KOBİ, Finansman Yöntemler, Melek Yatırım, Halka Arz
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Girişimcilerin yaşadığı zorluk ve çözüm önerilerine bakmanın öncesinde, KOBİ'lere ve gelişimlerine dair iç ve dış etkenlerle ilgili literatür taramasının yapıldığı bu çalışmada, öncelikli olarak Türkiye, Avrupa Birliği Ülkeleri ve Asya Ülkeleri'ndeki KOBİ tanımlarına değinilmiş, hem ulusal hem de uluslararası alanda ekonomi ve kalkınma düzeyinde KOBİ önemine dikkat çekilmiş, ikinci bölümde ise, avantaj ve dezavantajları değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü itibariyle, Avrupa Birliği'nde KOBİ gelişimi incelenerek, Birlik'te KOBİ'lere dair yapılmış çalışmalar kategorize edilmiş, uygulamaların amaçları ve uygulanabilirliği açıklanmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümü Türkiye eksenli olarak, ülkemizde uygulanan plan ve politikaların KOBİ yapı ve kültürüne ne gibi katkılar sağladığı, bu gelişimin rakamsal olarak karşımıza ne gibi sonuçlar çıkardığı, KOBİ'ler alanında çalışmalar yapan kurum ve kuruluşların plan ve programlarının etkinliği ifade edilmeye çalışılmıştır. Beşinci ve son bölümde ise, KOBİ'lerin yaşadıkları temel sorunların kaynakları incelenmiş, tüm sorunların temelinde finansal yetersizliklerin olduğuna ve bu doğrultuda uygulanabilecek çözüm önerilerinin yine kamu ve özel sektör koordinasyonundaki teşvikler ile KOBİ'lerin yapısal düzenlemelerine bağlı olduğunun altı çizilmiştir. Çalışmada tüm bunlar ışığında, KOBİ'lerin geçmişten günümüze tarihsel süreçleri, gelişimleri ve yapıları doğrultusunda temelden ve sonradan oluşmuş olan tüm oluşum, sorun ve bunlara dair çözüm önerileri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Before looking at the difficulties and solutions to access to financial resources, one of the biggest problems of entrepreneurs, in this study where SMEs and developing internal and external factors are present and related literature review is done, primarily Turkey, European Union countries and Asian countries have been given information about the SME definition, the importance of SMEs at national and international level in the economy and development level is emphasized and in the second part advantages and disadvantages are evaluated. In addition, as part of the third part of the study, the SME development in the European Union was examined and the studies on SMEs in the Union were categorized and the aims and applicability of the applications were explained. The fourth part of the study as Turkey axis, the country has implemented plans and policies that make contributions as what the SME structure and culture, the development of numerical he drew conclusions as to what we face, the effectiveness of the organizations and institutions which work in the SME space plans and programs have been attempted to be expressed. In the fifth and the last part, the sources of the main problems that SMEs have experienced are examined and it is underlined that financial deficiencies are the basis of all problems and the solution proposals that can be applied in this direction depend on the incentives under the coordination of public and private sector and the structural arrangements of SMEs.