Bariatrik ve metabolik cerrahi sonrası uzun dönem hasta deneyimleri: Fenomenolojik bir çalışma
Long term patient experiences after bariatric and metabolic surgery: A phenomenological study
- Tez No: 556837
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ÇATAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, metabolik cerrahi, uzun dönem hasta deneyimleri, Bariatric surgery, metabolic surgery, long-term patient experiences
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırma bariatrik ve metabolik cerrahi geçiren hastaların uzun dönem deneyimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma fenomenolojik desen kullanılarak yapılmış nitel bir araştırmadır. Araştırmada bariatrik ve metabolik cerrahi uygulanan ve ameliyatının üstünden en az 5 yıl geçmiş gönüllü 16 katılımcı ile kartopu örnekleme tekniğiyle görüşülmüştür. Veriler yarı yapılandırılmış soru formu aracılığıyla, derinlemesine görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi, betimsel analiz, tematik analiz ve metafor aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada katılımcıların 10'u kadın, 6'sı erkektir. Katılımcıların biri ayarlanabilir gastrik band cerrahisi geçirmiş olup diğerlerine sleeve gastrektomi ameliyatı uygulanmıştır. Verilere yapılan içerik analizi sonucunda; ''duygu ve düşünceler'', ''kazanımlar'', ''ameliyatın getirdiği zorluklar'', ''süreç yolculuğu'' olmak üzere 4 ana tema ve 28 alt temaya ulaşılmıştır. Sonuç: Bariatrik ve metabolik cerrahi geçiren bireylerin bu deneyimleri; ameliyat sonrası yaşadıkları duygu ve düşünceler, kazanımlar, ameliyatın getirdiği zorluklar ve süreç yolculuğu şeklindedir. Hem olumlu hem de olumsuz deneyimleri içeren bu temalar bireylerin cerrahi sonrası süreciyle ilgili bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study conducted to determine the patients' long-term experience who underwent bariatric and metabolic surgery. Method: The research is qualitative research with phenomenological design. In the study, 16 volunteered participants who had at least 5 years over the bariatric and metabolic surgery interviewed with snowball sampling technique. Data collected with a semi-structured in-depth interview method. The collected data were analyzed through content analysis, descriptive analysis, thematic analysis and, metaphors. Results: In the study, 10 of the participants were female and 6 of the participants male. One of the participants who had gastric band surgery and the others underwent sleeve gastrectomy. As a result of the content analysis to the data: four main themes as ''feelings and thoughts'', ''gains'', ''operation difficulties'' and“process journey”and 28 sub-themes were reached. Conclusion: These individuals' who have experienced bariatric and metabolic surgery are; post-operative emotions and thoughts, post-surgical gains, difficulties after surgery, post-operative journey process. These themes, which includes both negative and positive experiences, provide information about the post-surgical process of individuals.