Obezite nedeniyle laparoskopik sleeve gastrektomi yapılan hastalarda helicobacter pylori varlığının ve eradikasyonunun metabolik sonuçlara etkisi
The effect of the presence and eradication of helicobacter pylori on metabolic results in patients undergoing laparoscopic sleeve gastrectomy due to obesity
- Tez No: 776137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN OYMACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Obezite, sleeve gastrektomi, Helicobacter pylori, vücut kitle indeksi, fazla kilo kaybı, Obesity, sleeve gastrectomy, Helicobacter pylori, body mass index, excess weight loss
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Obezitenin hem ülkemizde hem de dünyada prevalansı gittikçe artmaktadır. Laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) operasyonunun obezite tedavisinde etkinliği gösterilmiştir. H.pylori mide mukozasında saptanan ve prevalansı oldukça yüksek olan patojen bir bakteridir. Çalışmalarda H.pylori'nin LSG yapılan hastalarda kilo kaybı üzerine herhangi bir etkisi bulunamamıştır. H.pylori'nin eradikasyonu sonrası midedeki patolojik değişiklikler anlamlı ölçüde değişmekte olup, bazı patolojik değişikliklerde değişim saptanmamaktadır. H.pylori'nin prevalansı göz önüne alındığında yapılan çalışmalardaki H.pylori negatif grubun aslında büyük çoğunluğunun eradike edilen hastalardan oluşabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmadaki ana amacımız preoperatif H.pylori varlığının ve eradikasyonunun LSG sonrası ağırlık verileriyle olası ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ekim 2014 – Ekim 2018 tarihleri arasında obezite nedeniyle LSG uygulanan 329 hastadan dahil edilme ve dışlama kriterlerine uyan 191 (%58) hasta dahil edildi. H.pylori pozitif, negatif ve eradike edilen gruplar belirlenerek preoperatif vücut kitle indeksi ve postoperatif verilerde en düşük ağırlığa ulaşma süresi, ulaşılan en düşük VKİ, güncel VKİ, verilen maksimum fazla kilo kaybı yüzdesi (FKK%), güncel FKK%, ve hastaların takip süreleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Preoperatif verilerde hastaların 118'i (%61,8), postoperatif verilerde 40'ı (%20,9) H.pylori pozitifti. Gruplar H.pylori durumlarına göre 73 hasta (%38,2) negatif, 78 (%40,8) eradike edilmiş, 40 (%20,9) pozitif olarak belirlendi. Operasyon doku örneklerinde H.pylori negatif olan hastaların büyük çoğunluğunu eradike edilen grup oluşturmaktaydı. Yapılan 3'lü grup analizlerinde H.pylori gruplarıyla, ağırlık verileri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. T2DM ve HT hastalarının LSG sonrası operasyondan fayda görme durumları ile H.pylori grupları arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Operasyon sonrası en düşük ağırlığa ulaşma süresi H.pylori negatif grupta, H.pylori pozitif ve eradike edilen gruba göre daha uzun olsa da, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı. Çalışmamızda obezite nedeniyle LSG yapılan hastalarda preoperatif H.pylori varlığının, yokluğunun veya eradikasyonunun operasyon sonrası en düşük ağırlığa ulaşma süresini, ulaşılan en düşük VKİ'ni, güncel VKİ'ni, verilen maksimum FKK%'sini ve güncel FKK%'sini etkilemediğini saptadık.
Özet (Çeviri)
Aim: The prevalence of obesity is increasing both in our country and in the world. The efficacy of laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG) operation has been demonstrated in the treatment of obesity. H. pylori is a pathogenic bacterium that is detected in the gastric mucosa which has a very high prevalence. Studies did not found any effect of H.pylori on weight loss in patients undergoing LSG. After the eradication of H.pylori, pathological changes in the stomach change significantly, but some pathological changes remain stable and the stomach microbiota changes. Considering the prevalence of H.pylori, we think that the majority of the H.pylori-negative group in the studies may actually consist of patients who have been eradicated. Our main aim is to examine the possible relationship between the presence and eradication of H.pylori preoperatively on the weight data after LSG. Material and Methods: A total of 191 (58%) patients who met the inclusion and exclusion criteria from 329 patients that underwent LSG for obesity between October 2014 and October 2018 were included in the study. H.pylori positive, negative and eradicated groups were determined. H.pylori positive, negative and eradicated groups were determined. Preoperative body mass index and in the postoperative data the time to reach the lowest weight, the lowest BMI achieved, the current BMI, the maximum percentage of excess weight loss (EWL%), the current EWL%, and the follow-up of the patients time data were compared. Results: In the preoperative data, 118 (61.8%) of the patients were H.pylori positive, and in the postoperative data 40 (20.9%) were positive. Groups were determined as 73 (38.2%) negative, 78 (40.8%) eradicated, 40 (20.9%) positive groups according to their H.pylori status. The majority of patients who were H.pylori negative in the operation specimen were the eradicated group. In the 3-group analyzes statistical significant relationship was not found between the H.pylori groups, weight and time data. There was no statistical significant relationship between H.pylori groups and the patients with T2DM and HT who benefited from the operation after LSG. Conclusion: Although the time to reach minimum weight after the operation was longer in the negative group than in the positive and eradicated group, the difference was not significant. We found that the preoperative presence, absence, or eradication of H.pylori did not affect the time which reached the lowest weight after the operation, the lowest BMI achieved, the current BMI, the maximum EWL%, and the current EWL% in patients who underwent LSG for obesity.