Farelerde skopolamin ile oluşturulan demans modelinde agomelatin'in etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of agomelatin on scopolamine-induced dementia model in mice
- Tez No: 556876
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ERDİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Agomelatin, Demans, Alzheimer, Skopolamin, BDNF, Agomelatine, Dementia, Alzheimer, Scopolamine, BDNF
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada skopolamin ile oluşturduğumuz Alzheimer benzeri demans modelinde agomelatin'in bilişsel işlevler üzerindeki etkileri incelendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 8-12 haftalık erkek BALB/c fareler 5 gruba ayrıldı. Demans oluşturmak için SCO grubuna 14 gün boyunca 3 mg/kg/gün skopolamin intraperitoneal (i.p) olarak uygulandı. SCO+AGO grubuna ise 14 gün boyunca skopolamin verilirken, 5-14. günler arası 10 mg/kg/gün agomelatin oral gavaj şeklinde tatbik edildi. DON grubuna 5 mg/kg/gün donepezil (i.p) kullanılmış ve agomelatin'in kognitif parametreler üzerindeki etkileri incelenmiştir. İlaç uygulamalarını takiben, pasif sakınma, açık alan, yabancı obje tanıma ve modifiye yükseltilmiş artı labirenti testi gerçekleştirilmiştir. Bilişsel fonksiyon ve antioksidan aktivite tayini için BDNF, GPX ve SOD seviyeleri incelenmiştir. Bulgular: Skopolamin uygulanan grupta öğrenme ve bellek parametrelerinin incelendiği pasif sakınma, modifiye yükseltilmiş artı testi ve yabancı obje tanıma testinde kognitif fonksiyonların anlamlı derecede bozulduğu gözlemlenmiştir. Skopolamin ile birlikte agomelatin ve donepezil uygulanan gruplarda pasif sakınma, yabancı obje tanıma testinde skopolamin ile bozulan öğrenme ve belleğin bir miktar düzeldiği gözlemlense de bu düzelme istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Yapılan biyokimyasal ölçümlerde skopolamin grubunda nörodejeneratif hastalıklarda önemli rolü olan BDNF sentezinin kontrol grubuna göre önemli derecede azaldığı gözlemlenmekle birlikte ilaç uygulamasının BDNF düzeyindeki bu azalmayı önemli derecede artırdığı bulunmuştur. Antioksidan savunma enzimleri olan GPX ve SOD sentezi skopolamin grubunda kontrole göre anlamlı olarak azaldı. Agomelatin ve donepezil grubunda antioksidan enzimlerde skopolamin grubuna göre artma bulunsa da istatiksel anlamlılık bulunamamıştır. Sonuç: Skopolamin uygulamaları ile gerçekleşen bilişsel işlev bozuklukları, agomelatin uygulaması ile kısmen düzelmiş ve bu düzelmenin BDNF seviyelerinde meydana gelen artışa bağlı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we investigated the effects of agomelatine on cognitive functions in an Alzheimer-like dementia model with scopolamine. Material and Method: In our study, 8-12 weeks old male BALB/c mice subjects were divided into 5 groups. In order to form dementia, the SCO group received 3 mg / kg / day scopolamine i.p. for 14 days. SCO + AGO group was given scopolamine for 14 days, 10 mg / kg / day agomelatin oral gavage was administered 5-14. days. In the DON group, 5 mg / kg / day donepezil (i.p) was used and the effects of agomelatin on cognitive parameters were investigated. Following drug administration, passive avoidance, open space, novel object recognition and a modified plus maze test were carried out. BDNF, GPX and SOD levels were examined to determine cognitive function and antioxidant activity. Results: It was observed that cognitive functions were significantly impaired in passive avoidance, modified elevated plus maze test and novel object recognition test which examined learning and memory parameters in scopolamine group. Although it was observed that the scopolamine deteriorated learning and memory improved slightly in the new object recognition test with agomelatine and donepezil with scopolamine, this improvement was observed It was not found as significant. In biochemical measurements, it was observed that BDNF synthesis, which has an important role in neurodegenerative diseases in scopolamine group, decreased significantly compared to the control group and it was found that drug administration significantly increased this decrease in BDNF level. GPX and SOD synthesis, which are antioxidant defense enzymes, decreased significantly in scopolamine group compared to control. In agomelatine and donepezil group, antioxidant enzymes increased compared to scopolamine group but no statistical significance was found. Conclusion: Cognitive dysfunctions with scopolamine administration were partially improved by agomelatin administration and this improvement was attributed to the increase in BDNF levels.