Histopathological evaluation of the effect of high-dose 25 hydroxy cholecalciferol on the hippocampus and cerebral cortex region in a scopolamine-induced alzheimer's TYPE dementia model in mice
Yüksek doz 25 hidroksi kolekalsiferolün farelerde skopolamin ile oluşturulan alzheimer tipi demans modelinde hipokampüs ve serebral korteks bölgesine etkisinin histopatholojik olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 814583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV CUMBUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Vitamin D, Scopolamine, Demans, Amyloid plak, Alzheimer's Disease, Vitamin D, Scopolamine, Dementia, Amyloid plaques
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, 25 hidroksi kalsiferolün (D vitamini) farelerde Alzheimer tipi bunamayı nasıl tetiklediğini ve bunamanın formül üzerinde nasıl olumlu veya olumsuz bir etkiye sahip olduğunu anlamak ve araştırmak için tasarlanmıştır. Alzheimer küresel bir sağlık sorunudur. Alzheimer hastalığı geri dönüşümsüz ve ilerleyici nörodejeneratif hastalıktır. Bilişsel değişiklikler, serebral atrofi nöronları kaybı olan reseptörler ve β-amiloid peptitlerinin (Aβ) ve tau proteinlerinin yanlış katlanmış ve kümelenmiş hücrelerini içeren nöropatolojik etkileridir. Hastalığa bağlı olarak 2 ana patolojik yapı vardır. Bunlar hücre dışında biriken amiloid plaklar ve hücre içinde oluşan nörofibriler yumaklardır. Hücre içinde ve dışında biriken bu proteinler aksonal taşımayı, nöronlar arası gözlemcileri ve nörotrofik faktörü bozarak hücre içi alanları sarar ve oksidatif stresi artırır. AD'nin altında yatan nedenlerin araştırılması ve hastalığın seyrini değiştirecek tedavilerin geliştirilmesi daha da önem kazanmaktadır. Tanı kriterleri AD tanısı için biyobelirteçlerin, hasta anamnezinin, klinik muayenenin, nöropsikolojik testlerin ve ayırıcı tanının olmadığı yıllarda oluşturulmuştur. Son yıllarda yapılan bazı koruyucu D vitaminlerinin nörotrofin üretimi, kalkan kanallarının yayılmasını etkileyerek nöronal kalkan barınağını uyarır ve bazı detoksifikasyon adımlarını düzenleyerek oksidatif stresi önler. Ve bu sayede nöronlar üzerinde koruyucu bir etki gösterebildiği gözleniyor. D vitamini, yağda ve organik çözücülerde çözünen ancak suda çözünmeyen bir yıldız grubu olarak oluşur. D vitamini, yağda ve organik çözücülerde çözünen ancak suda çözünmeyen grup olarak oluşur. Şimdiye kadar hormon olarak mı yoksa vitamin olarak mı değerlendirilmesi gerektiği tartışılmamıştı. Ancak arşivleri aracılığıyla organ ve dokulara ulaştığı ve önemli noktaları üstlendiği için araştırmacılar tarafından bir prohormon olarak incelenmektedir. Bu çalışmada vücut ağırlığı 20-25 g olan yirmi tane c57bl/6 erkek fare kullanıldı. D vitamini testleri yapıldı. Buna göre Alzheimer modelinde D vitamininin hipokampus ve serebral korteksteki morfolojik değişimlerini histolojik analizle incelemeyi amaçladık ve tahminimiz bu modelde D vitamininin korunan bir alana sahip olmasını hedefliyoruz. VDR'nin beyincik, hipotalamus, bazal düğümler ve hipokampus gibi beynin geniş alanlarında meydana geldiği bilinmektedir. D vitamininin nöronal hücre ölümü ve işlevselliği üzerindeki etkisinin, nöronların iyileşmesini kolaylaştırmak veya nöron hasarından sonra beynin önceki işlevine geri dönüşünü kolaylaştırmak için L tipi kalsiyum kanallarının ekspresyonunu azaltarak veya VDR seviyesini artırarak gösterilebileceği öne sürülmüştür. Buna dayanarak, yüksek doz D vitamininin hipokampustaki VDR seviyesini arttırdığını ve nörodejeneratif süreçlere karşı hareket edebileceğini ve Alzheimer hastalığının en önemli patolojisi olan amiloid plakların ortadan kaldırılması üzerinde nöroprotektif bir etkiye sahip olduğunu düşünüyoruz. iNOS Amiloid-Beta immünohistokimya boyamasında H skoru hesaplandı ve skopolamin ve kontrol grubu sonuçları arasında anlamlı fark vardı. Amiloid-Beta immünohistokimya boyaması, skopolamin hücrelerinde yoğun amiloid plak oluşumu gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study was designed to understand and investigate how 25 hydroxy calciferol (vitamin D) induces Alzheimer's-type dementia in mice, and how dementia has a positive or negative effect on the formula. Alzheimer's is a global health problem. An irreversible and progressive neurodegenerative management of Alzheimer's disease. Cognitive changes are receptors with cerebral atrophy neurons veal loss and neuropathological effects involving misfolded and aggregated cells of β-amyloid peptides (Aβ) and tau proteins. Two main pathological structures are depending on the disease. These are amyloid plaques that accumulate outside the cell and neurofibrillary tangles that form inside the cell. These proteins, which accumulate inside and outside the cell, impair axonal transport, interneuron observers, and neurotrophic factor, envelop intracellular shields and increase oxidative stress. Twenty c57bl/6 male mice with a body weight of 20-25 g were used in this study. Vitamin D tests were done. Accordingly, investigate the underlying causes of AD and. The development of treatments that will change the course of the illness becomes even more important. Diagnostic criteria were established in the years when biomarkers for AD diagnosis, patient anamnesis, clinical examination, neuropsychological tests and differential diagnosis were not available. Neurotrophin production of some protective vitamin D, which has been made in recent years, stimulates neuronal shield shelter by affecting the spread of shield channels and prevents oxidative stress by regulating some detoxification steps. And in this way, it is observed that it can exert a protective effect on neurons. Vitamin D is formed as a group of stars that are soluble in fat and organic solvents but insoluble in water. Until now, it was not discussed whether it should be evaluated as a hormone or a vitamin. However, it is studied as a prohormone by researchers because it reaches organs and tissues through its archives and undertakes important points. We aimed to examine the morphological changes of vitamin d in the hippocampus and cerebral cortex in the Alzheimer's fee model by histological analysis, and our guess is that we aim to have a protected area of vitamin d in this model. VDR is known to occur in large areas of the brain such as the cerebellum, hypothalamus, basal nodes and hippocampus. It has been suggested that vitamin D's effect on neuronal cell death and functionality may be shown by decreasing the expression of L-type calcium channels or increasing the level of VDR in order to facilitate the recovery of neurons or to facilitate the turn back of the brain to its previous function after neuron detriment. Premised on this, we think of that high-dose vitamin D increases the VDR level in the hippocampus and can act against neurodegenerative processes, and has a neuroprotective effect on the elimination of amyloid plaques, which is the most important pathology of Alzheimer's disease.The H-score was calculated on iNOS Amyloid-Beta immunohistochemistry staining, and there was a significant difference between the results of the scopolamine and control groups. Amyloid-Beta immunohistochemistry staining showed intense amyloid plaque formation of scopolamine cells and was rare in the test instruments.