Yanlış hizalanmış rulmanların titreşim ve gürültü değerlerinin izlenmesi
Monitoring of vibration and sound parameters on misaligned bearings
- Tez No: 556996
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rulman Hataları, Yanlış Hizalama, Titreşim Analizi, Gürültü Analizi, Deneysel Mod Ayrıştırma, İçsel Mod Fonksiyonu, Bearing Failures, Misalignment, Vibration Analysis, Sound Analysis, Empirical Mode Decomposition, Intrinsic Mode Function
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Hizalama problemi aynı eksende birbirlerine bağlanan iki makina parçalarında karşılaşılan önemli bir problemdir ve bu problem düzeltilmediği takdirde makina parçaları üzerinde yorulmalara, aşınmalara ve fazla güç tüketimine, istenmeyen duruşlara ve maliyet artışlarına neden olur. Bu çalışmada yanlış hizalama problemine sahip rulmandan elde edilen titreşim ve gürültü değerleri Deneysel Mod Ayrıştırma (DMA) yöntemiyle sunulmaktadır. DMA yöntemiyle ayrıştırılan sinyal bileşenlerinin istatistiksel değerlendirilmesiyle yanlış hizalama problemi tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlardan, yanlış hizalama etkisinin açığa çıkarılmasında titreşim verilerinin gürültü verilerine göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Misalignment is a common problem which is generally encountered when two mechanical elements whose axes should be parallel are connected to each other. When the misalignment is not corrected, some problems such as fatigue, wear, more power consumption, increased cost, and unexpected machine failures may accure. This thesis presents the application of Empirical Mode Decomposition (EMD) method to the vibration and sound variables which are obtained from a misaligned bearing. Detection of misalignment is achieved using the statistical analysis of decomposed signals by EMD. The obtained results have shown that vibration analysis is more useful than that of sound in revelation of condition indication information signifying the presents of misalignment.