NLP teknikleri ile desteklenmiş resim eğitiminin öğrenci çalışmalarına etkisi
The effect of the art education bolstered by NLP tecniques on student- studies
- Tez No: 557142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KINIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Nöro-Linguistik Programlama, Temsil Sistemleri, Sanat Eğitimi, Neuro-Linguistic Programming, Representation Systems, Art Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Araştırma, Nöro Linguistik Programlama teknikleri ile desteklenmiş resim eğitimi derslerinin öğrenci çalışmaları ve temsil sistemleri üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. NLP tekniklerinden yararlanılarak uygulanan resim eğitimi planları ile öğrencilerin temsil sistemlerine uygun etkinlikler ve dil kalıplarının kullanılması, öğrencilerin resim sanatı ile ilgili yaşadıkları olumsuz inançları değiştirilerek olumlu inanç kazandırılması, hikaye, şiir, müzik vb. etkinlikler ile resim sanatı arasında bağ kurulabilmesi amacıyla NLP teknikleri ile gerçekleştirilen zihinsel aktivitelerin öğrencilere katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışma NLP tekniklerinin sanat eğitiminde kullanılmasıyla öğrencilerin algı stillerine, hayal dünyalarına, tasarımlarına ışık tutacağı düşünüldüğünde önemli olduğu öngörülmektedir. Araştırmanın çalışma grubu; Necmettin Erbakan Üniversitesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Ana Sanat Atölye dersi ikinci sınıf öğrencilerinden 14 kişilik deney grubu ve 13 kişilik kontrol gruplarından oluşturulmuştur. Çalışma grubunun belirlenmesinde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak geliştirilen resimlerin değerlendirilmesi amacıyla resim değerlendirme formu (RDF), temsil sistemlerinin belirlenmesi için temsil sistemleri formu (TSA) her iki gruba uygulanmış; deney grubu öğrencilerini tanımak amacıyla görüşme formu uygulanmıştır. Temsil sistemleri formu her iki gruba dersler öncesinde ve sonrasında temsil sistemlerinde değişiklik olup olmadığını ve deney grubunun temsil sistemlerini belirlemek için uygulanmıştır. Araştırma da deneysel araştırma modellerinden ön test-son test kontrol gruplu deneysel çalışmadan yola çıkılmıştır. Deney grubu öğrencilerini tanımak amacıyla görüşme formu uygulanmıştır. Her iki grubun TSA ile temsil sistemlerinin belirlenmesinin ardından derslere başlanmadan önce ve dersler sonunda her iki gruptan“içinde bulunmayı istediğiniz bir manzara”konulu suluboya resimler yaptırılmıştır. Deney ve kontrol gruplarına yaptırılan ilk resimler deney gruplarının denkleştirilmesinde kullanılmıştır. Sekiz hafta süre ile deney grubu öğrencilerine NLP destekli resim eğitimi ders planları uygulanırken, kontrol grubu öğrencilerine geleneksel resim eğitimi ders planları uygulanmıştır. Derslerin sonlanması ile aynı konu üzerine yeniden son resimler yaptırılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri doğrultusunda NLP teknikleri ile desteklenmiş resim eğitiminin öğrencilerin, resimlerine farklı bakış açıları kazandırarak olumlu etkilediği ve ağırlıklı olarak kullandıkları temsil sistemlerinde farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to reveal the effects of painting education courses supported by Neuro-Linguistics Programming on student work and representation systems. With the use of NLP techniques, painting education plans, activities and language patterns appropriate to the representation systems of the students are used. mental activities carried out with NLP techniques in order to make a connection between the activities and the art of painting will contribute to the students. This study is expected to be important considering that the use of NLP techniques in art education will shed light on students ' perception Styles, dream worlds, designs. The study group was; Necmettin Erbakan University Art and Crafts Education Main Art Workshop course consisted of 14 experimental group and 13 control group. The appropriate sampling method was used to determine the Working Group. The picture evaluation form (RDF) was used for the evaluation of the pictures developed as a data collection tool, and the representation systems form (TSA) for the determination of representation systems was applied to both groups; Interview form was applied to get to know the experimental group students. The representation systems form has been applied to both groups to determine whether there are changes in representation systems before and after the courses and the representation systems of the experimental group. In the research, an experimental research model with pre-test and post-test control groups was used. An interview form was applied to identify the experimental group students. Following the determination of the representation systems of both groups with TSA, watercolor paintings on“a landscape you want to be in”were commissioned from both groups before the beginning of the courses and at the end of the courses. The first pictures of the experimental and control groups were used to compensate the experimental groups. For eight weeks, NLP-supported painting education lesson plans were applied to experimental group students, while traditional painting education lesson plans were applied to control group Students. Final pictures were made again on the same subject with the end of the lessons. In line with the analysis of the data obtained, it was concluded that painting education supported by NLP techniques positively affected the students by giving different perspectives to their paintings and there was a difference in the representation systems they mainly used.