Bazı yamula patlıcanı (Solanum melongena L.) genotiplerinin moleküler ve morfolojik karakterizasyonu ile anter kültürüne tepkilerinin belirlenmesi
Determination of molecular and morphological characterization of some yamula eggplant (Solanum melongena L.) genotypes and response to anterior culture
  1. Tez No: 557174
  2. Yazar: EMRAH UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Solanum melongena, ISSR, SRAP, anter kültürü, morfolojik karakterizasyon, Solanum melongena, ISSR, SRAP, Anther culture, Morphological characterization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Yamula patlıcanı Kayseri ili ve çevresinde yetiştiriciliği yapılan, kendine özgü çizgili yapısı, sert meyve eti gibi özellikleri ile ön plana çıkan yerel bir çeşittir. Bu çalışmada bölgeden toplanan 28 farklı Yamula patlıcanı genotipinin anter kültürüne verdikleri tepkinin belirlenmesi, moleküler ve morfolojik karakterizasyonunun yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada genotiplerden alınan anterler %12 sakkaroz, 5 mg/l 2,4D ve 5 mg/l kinetin içeren MS besin ortamında kültüre alınmış, anter kültürüne tepkileri belirlenmiş, 10'ar adet ISSR ve SRAP primerleri ile moleküler analizleri yapılmış ve morfolojik özellik olarak toplam 30 adet özellik incelenmiştir. Yapılan çalışmalar ayrı ayrı değerlendirilmiş ve elde edilen bulgulara göre genotipler arasında kayda değer bir farklılık bulunmuştur. Anter kültürü sonuçlarına göre en yüksek embriyo oluşum oranı %37.5 ile ERÜ-952 genotipinde bulunmuştur. Morfolojik analizler sonucu birbirine en yakın genotipler ERÜ 3006-ERÜ 3007 bulunurken moleküler analizler sonucu ISSR tekniğinde polimorfizm oranı ortalaması %77.36, SRAP tekniğinde ise %73.72 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Yamula eggplant cultivation in and around Kayseri province, with its unique stripes its structure is a local variety that comes to the fore with its features like hard fruit flesh. In this study, it was aimed to determine the reaction of 28 different yamula eggplant genotypes collected from the region to anther culture and molecular and morphological characterizations. The anthers taken from genotypes were cultured in MS medium containing 12% sucrose, 5 mg / l 2,4D and 5 mg / l kinetin. Molecular analyses were carried out with 10 ISSRS and SRAP primers and a total of 30 features were investigated as morphological properties. The studies were evaluated separately and a significant difference was found between genotypes according to the findings. Highest embryo formation rate according to anther culture results It was found in ERU-952 genotype with 37.5%. As a result of morphological analysis, the nearest genotypes were ERU 3006 - ERU 3007, while the ratio of polymorphism in ISSR technique was 77.36% and 73.72% in SRAP technique as a result of molecular analysis.