Koroner arter bypass cerrahisinden önce uygulanan perkütanöz koroner girişimin postoperatif sonuçlar üzerine etkisi
The impact of previous percutaneous coronary intervention onpostoperative results, in patients undergoing coronary artery bypass surgery:
  1. Tez No: 557303
  2. Yazar: MİHRİBAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FATİH ÖZYAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütanöz koroner girişim, koroner arter bypass cerrahisi, Percutaneous coronary intervention, coronary artery bypass graft surgery
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Amaç: Perkütanöz koroner girişimlerin (PCI) çok yaygın kullanılmaya başlaması ile artık koroner arter bypass greftleme (CABG) uygulanan hastaların daha büyük bir kısmında PCI öyküsü olmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı önceden PCI uygulamasıyla CABG sonrası sonuçlar arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntemler: Ocak 2008-Ocak 2009 yılları arasında elektif CABG uygulanan 54 hastayla (grup 1 ), daha önceden PCI uygulanmış ve sonradan elektif CABG uygulanan 46 hasta (grup 2) karşılaştırıldı. Hastaların ortalama takip süresi 12 ay idi. Grup 1'de K/E oranı 12/42, grup 2'de 9/37 idi. Bulgular: PCI'dan CABG'ye kadar geçen ortalama süre 18,5 aydı. Her iki grup arasında demografik özellikler ve risk faktörleri açısından anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). İntraoperatif ve postoperatif verilere bakıldığında da iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Hastane içi mortalite grup 1'de 1 hasta (%2), grup 2'de 1 hasta (%2) idi. Kardiyak nedenli mortalite grup 1'de 2 hasta (%4), grup 2'de 3 hasta (%7) idi. Total mortaliteye bakıldığında ise grup 1'de 3 hasta (%6), grup 2'de 4 hasta (%9) idi. Her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Yeniden hastaneye yatış sayılarına bakıldığında; bir yıl içindeki kardiyak nedenli yatışlar grup 1'de 2 hasta (%4), grup 2'de 3 hasta (%7) idi. Tüm nedenli yatışlar ise grup 1'de 5 hasta (%10), grup 2'de 6 hasta (%14) idi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Sonuç: Daha önceden PCI uygulanmış olması CABG sonuçlarını 12 aylık takipte anlamlı olarak etkilemez.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: The widespread use of percutaneous coronary intervention (PCI) has resulted in an increasing number of patients being referred for coronary artery bypass graft surgery (CABG) who have undergone prior PCI. The aim of this study is to determine the association between previous PCI and outcomes after CABG. Methods: Between January 2008 – January 2009 54 patients undergoing elective CABG (group 1) were compared to 46 who had CABG after previous PCI (group 2). Mean follow-up was 12 months. In group 1 ratio between female and male was 12/42 ,in group 2 it was 9/37. Results: The average time interval to CABG following initial PCI was 18,5 months. There was no significantly difference in demografic features and risk factors between two groups (p>0.05). Also there was no statistically significant difference in intraoperative and postoperative data (0.05). In hospital mortality was 1 patients (2%) in group 1and 1 patients (2%) in group 2. In group 1, 2 patients (4%) and in group 2, 3 patients (7%) had cardiac mortality. Total mortality was 3 patients (6%) in group 1 and 4 patients (9%) in group 2. There was no statistically significant difference between two groups (p>0.05). When rehospitalisation numbers were considered during one year because of cardiac reason were 2 patients (4%) in group 1 and 3 patients (7%) in group 2. All cause rehospitalisation numbers were 5 patients (10%) in group 1 and 6 patients (14%) in group 2. There was no significantly difference between two groups (p>0.05). Conclusions: Previous PCI does not significantly influence the CABG outcome in 12 months follow up period.