Sadreddin Konevî'nin ölümsüzlük anlayışı
Sadreddin Konevî's the consep of the immortality
  1. Tez No: 557302
  2. Yazar: MERVE ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sadreddin Konevî, Ölümsüzlük, Tanrı, Ruh, Evren, Ahlâk, Zaman, Sadreddin Konevî, Immortality, God, Universe, Morality, Time
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ölümsüzlük düşüncesi, insanın ölümlü olduğu gerçeği ile yüzleşmesinin ardından, içindeki tatmin edilemeyen“ölümsüz olma arzusuna”aradığı alternatif cevaplardan oluşmaktadır. Bu problem yalnızca görülmeyen âleme dair bir takım olasılıkları söylemekle kalmaz, aynı zamanda, Tanrı, insan, evren, ahlâk gibi temel problemlerin şekillenmesinde de büyük yer edinmektedir. Sadreddin Konevî, ölümsüzlük anlayışını, mükemmel ve ölümsüz özelliklere sahip bir Tanrı'nın insanlara vadettiği bir olgu olarak ele alır. Ona göre Tanrı, mükemmeldir ve bu mükemmelliği kendisinden bilinmeyen bir sebep ile taşarak varlığın oluşmasının sebebi olmuştur. Konevî'nin varlıkları kategorilere ayırdığı beşli bir“varlık dairesi”teorisi vardır. Bu teoriye göre, ilk sırada yalnızca Tanrı vardır. İkinci sıra ise; insanın bir“ayn”olarak Tanrı'nın zihninde var olduğu yerdir. Üçüncü sırada, ruhların var oldukları mertebedir. Dördüncüsünde, ruhlar ile maddî âlemi birbirine bağlayan“misâl âlemi”vardır. Beşinci sırada ise; maddî olan bedenin bulunduğu âlemdir. Yani Konevî'nin, beşinci sıra olarak belirlediği alan dünya alanıdır. Konevî, var olan her şeyin bir ruhu olduğunu savunur. Nerdeyse varlık sıralamasının ilk basamağını oluşturan ruh, ölümsüz bir özelliğe sahiptir. İnsanı, varlığı yaratmanın temel sebebi olarak gören Konevî, ayrıca ruhu, ahlâkî görüşünü temellendirmede de kullanmıştır. Konevî, öldükten sonraki dirilişin ruhun ve bedenin birlikteliğinde olacağını savunur. Bu çalışmamızda, öncelikle“Konevî'nin insanı nasıl tanımladığı”,“insanın Tanrı ve evren ile ilişkisi”,“Konevî'nin ölümsüzlük anlayışını, hangi temeller üzerine inşa ettiği”,“Konevî'nin ruh ve bedeni nasıl tanımladığı”,“Konevî'nin ruh ve bedenin dirilişinin, evren ve zaman konuları ile arasında nasıl ilişki kurulduğu”gibi konular ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
After realizing of being mortal, the thought of immortality consists of some answers in the cause of looking for hte desire of being immortal. This problem does not only refer to the possibility of invisible World but also it helps to shape the basic problem of God, universe, human being and moral. Sadreddin Konevî considers the consept of immortality as a phenomenon promised by a God with perfect and immortal qualities. According to him, God is perfect and this perfection averflowed with an unknown reason fort he existence of being caused. Konevî has a certain“entity circle”theory, in which he categorizes assets. According to this theory, only God is the first. In the second place; This is where man exists in the mind of God. In the third place is the order in which the souls exist. The fourth placa is the“model world”, which connects the souls with the material world. In the fifth place; material is the realm of the body. Konevî's fifth place is the world. Konevî, argues that everything that exists has a soul. The soul, which constitutes almost the first step of the order of existence, has an immortal characteristic. Konevî, who considers human being as the main reason for creating existence, has also used the spirit to base his moral vision. Konevî, argues that the resurrection after death will be with the soul and body. In this study, first of all, the following topics are discussed:“How Konevî defines man”,“Man's relatinship with God and the universe”,“On which foundations Konevî builds his understanding of immortality”, How Konevî defines soul and body“, ”How Konevî relates the resurrection of the soul and body between the universe and time."