Klopidogrelin direk kesilmesi rebound tromboz ile sonuçlabilir mi? Rebound tromboz bir sehir efsanesi mi?
Is there rebound thrombosis after clopidogrel cessation? Is rebound thrombosis an urban myth ?
- Tez No: 557322
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İLERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Klopidogrel, rebound tromboz, Clopidogrel, rebound thrombosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Klopidogrel tedavisinin direk kesilmesi ile doz azaltılarak kesilmesi arasında in vitro platelet agregasyonu ölçülerek fark olup olmadığı incelenmistir. Metod: Endikasyon süresince klopidogrel tedavisini kullanan hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki 25 hasta endikasyon süresi dolunca direk klopidogrel tedavisini kesti. İkinci gruptaki 28 hasta ise endikasyon süresi dolunca 2 hafta daha ½ tb klopidogrel kullandı. Hastaların ilacı kestikten 1 hafta sonraki platelet agregasyon değerleri birbiri ile kıyaslandı. Bulgular: Sonuçlar incelendiğinde klopidogrelin direk kesildiği birinci grup ile klopidogrelin ½ tb verilerek kesildiği ikinci grup arasında istatistiksel fark saptanmamıstır (p: 0.275). Sonuç: Klopidogrelin direk kesilmesi rebound tromboz ile sonuçlanmamıstır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was assessed whether a difference exists in terms of in vitro platelet aggregation between abrupt clopidogrel cessation and tapered clopidogrel cessation. Methods: Patients using clopidogrel were divided into two group. Clopidogrel was discontinued abruptly at the end of clopidogrel indication interval in 25 patients (Group I), whereas clopidogrel was given in halved doses to 28 patients (Group II) for two more weeks at the end of clopidogrel indication interval. The platelet aggregation values were compared after one week of total discontinuation of clopidogrel in two groups. Results: There was no statistical difference between Group I and II with regard to platelet aggregation values (p: 0.275) Conclusion: Abrupt discontinuation of clopidogrel was not related to rebound thrombosis.