Sağlık çalışanlarında iş kaynaklı risklerin değerlendirilmesi (Artvin ili hastaneleri örneği)
Assessment of job-related risks in health workers (example of hospitals in Artvin province)
- Tez No: 557351
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN YILDIZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanı, Psikolojik Durum, Kaygı, Çalışma Ortamı, Health Personnel, Psychological Situation, Anxiety, Working Environment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma Artvin Devlet Hastanesi ve Şavşat Devlet Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarının sağlık hizmeti sunumu esnasında maruz kaldıkları tehlike ve riskleri belirlemek ve bu tehlikelerini değerlendirmek ve bunun anksiyete üzerine etkisini tespit etmek amacı ile yapılan kesitsel, tanımlayıcı ve analitik tipte bir araştırmadır. Değişik etkenlere bağlı olarak gelişebilecek mesleki iş kazalarını ve risklerini değerlendirmek ve bu risklerden etkilenme derecesini en az düzeye indirerek öneriler geliştirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Artvin Devlet Hastanesi ve Şavşat Devlet Hastanesi (Hemşeri, Ebe, ATT, Ssğlık Memuru, Lab.Tek., Rönt. Tek.) çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örneklem yöntemi ile 200 çalışana ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri; sosyodemografik özellikler (yaş, cinsiyet, medeni durum, ekonomik durum, eğitim durumu), hastane çalışma ortamı kaynaklı tehlike ve riskler algısı, sağlık durumları (beslenme, egzersiz, dinlenme, kronik hastalık, uyku, sigara, alkol, sağlık kontrolü vb.) ve çalışma şartlarını (hizmet süresi, çalışma saati, iş verimi vb.) içeren sorular ile Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ),DAS ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Ölçeği (SÇGÖ) sorularından oluşan anketin direkt gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Sağlık Çalışanlarının BAÖ ve DAS puanları arasında pozitif yönlü ilişki mevcuttuken, SÇGÖ puanları ile BAÖ ve DAS puanları arasında negatif yönlü ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
This research is a cross-sectional, descriptive and analytical research which was conducted to determine the hazards and risks of health workers in Artvin State Hospital and Şavşat State Hospital. It is planned to evaluate the occupational accidents and risks that may occur due to various factors and to develop recommendations by minimizing the degree of impact of these risks. The population of the study is composed of Artvin State Hospital and Şavşat State Hospital (Barış, Midwife, ATT, SM, Lab.Tek., Rönt. Tek.). In the research, 200 employees were reached with easy sampling method. Data of the research; sociodemographic characteristics (age, gender, marital status, economic status, educational status), perception of risks and dangers arising from hospital working environment, health status (nutrition, exercise, rest, chronic illness, sleep, smoking, alcohol, health check etc.) and The questionnaire consisted of questions such as working conditions (duration of service, working hours, work efficiency, etc.) and Beck Anxiety Inventory (BAI) ,DAS and Health Worker Safety Scale (SPG) were collected through direct observation. There is a positive correlation between BAI and DAS scores of health personnel and there is a negative relationship between SQQ scores and BAI and DAS scores.